Finnmark og Troms blir større enn Irland: – Ingen ønsket denne løsningen

Troms og Finnmark slås sammen, mens Nordland består som egen region. Det får politikerne til å både juble og rase.

Regjeringspartiene og KrF / V er enig om inndeling i Nord-Norge

– Med denne avtalen får vi 2 regioner i Nord-Norge med omtrent 240 000 innbyggere hver, sier Helge Andre Njåstad (FrP), leder av kommunal- og forvaltningskomiteen.

Foto: kommunal- og forvaltningskomiteen

– Mange av sakene som er viktig for folk i Finnmark er også viktig for folk i Troms. Jeg tror store deler av Finnmark har sett de siste årene at det ikke har gått bra på noen av de områdene som vi skal levere til fylket på, sier Høyres gruppeleder i Finnmark, Jo Inge Hesjevik.

Finnmark og Troms er til sammen nesten 75.000 kvadratkilometer.

Til sammenligning er Oslo, Østfold, Vestfold, Akershus, Vest-Agder, Aust-Agder, Rogaland, Buskerud, Telemark og Hordaland er til sammen 77.108 km².

Laster kart, vennligst vent...

Troms og Finnmark blir en felles region. Nordland (lyserødt) får bestå. De nye regionene vil ha omtrent 240.000 innbyggere hver.

Nordland består som eget fylke

– Det første som slår meg er overraskelsen. Det er klart at dette vil det bli snakk om de neste dagene, sier Bård Anders Langø, ordfører i Alstahaug i Nordland (Ap).

Han sier at han er usikker på hvilke eventuelle konsekvenser som kan dukke opp for hans fylke.

– Men vi opplever at dette er mot Nord-Norges vilje, og vi ønsker tre forskjellige fylker. Vi går mot et valg og Ap har sagt at vi vil se på en eventuell endring av dette, sier Langø.

Ordfører Bård Anders Langø i Alstahaug

Ordfører i Alstahaug, Bård Anders Langø, sier han tror folk i Nord-Norge er opptatt av sin egen fylkeskommune.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Vet lite om framtiden

– Denne løsningen er det strengt talt ingen som har et bankende hjerte for. Noen ønsker Nord-Norge som en region og noen ønsker tre fylker, men det er ingen som ønsket denne løsningen, sier Ivar Prestbakmo, Fylkesråd for Sp i Troms.

Han tror diskusjonen vil blusse opp i hele Nord-Norge.

– Folk kommer til å reagere sterkt, sier Prestbakmo.

Ivar B. Prestbakmo

Fylkesråd for Sp i Troms, Ivar Prestbakmo, sier vedtaket vil bli en stor del av den kommende valgkampen.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK
Cecilie Myrseth

Fylkerådsleder i Troms, Cecilie Myrseth.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Lederen for fylkesrådet i Troms, Cecilie Myrseth, tror også diskusjonene vil nå et nytt nivå.

– Jeg har full forståelse for at dette ikke vekker samme form for begeistring i Finnmark. De har opplevd sentralisering ut av fylket i lang tid, men det aller viktigste nå er å få klart hva de nye regionene skal gjøre, sier Myrseth.

Gruppeleder i Finnmark Høyre, Jo Inge Hesjevik, sier at han tror det er usannsynlig at Finnmark ikke vil komme styrket ut av sammenslåingen. Men hva den nye regionen skal hete er ikke hans første prioritet.

– Skal vi få et nytt navn på regionen?

– Det kan bli naturlig. Jeg er åpen for at vi skal hete Finmarkens amt som vi het da vi var en region tidligere, men det er mye mindre viktig enn de tjenestene vi skal levere til innbyggerne våre, sier Hesjevik.

Jo Inge Hesjevik

Høyres gruppeleder i Finnmark, Jo Inge Hesjevik, sier delingen av Nord-Norge vil bety store muligheter.

Foto: Stian Strøm / NRK

Men det kan se ut som fylkesmannembetet likevel skal bestå. Det sier leder av kommunal- og forvaltningskomiteen Helge André Njåstad.

– Man har spesielle tilfeller i nord med grensen til Russland, som kan tale for at man har to fylkesmenn. Det blir opp til kommunalminister Jan Tore Sanner å avgjøre om Fylkesmannen i de to fylkene skal bestå som i dag.