NRK Meny
Normal

Finnmark Frp-er ut mot sametweet: – Skaper mer støy enn resultat

Leder i Finnmark Frp, Odd Eilert Persen, mener partikollega Ulf Leirstein ødelegger for partiets ønske om å legge ned Sametinget med sin sametweet.

Ulf Lersteins twittermelding om sametinget og Stortinget som flagger med det samiske flagget

Tweeten fra Frps stortingsrepresentant Ulf Leirstein har bidratt til at debatten om 6. februar har blusset opp igjen.

Foto: Gorm Kallestad og Skjermdump/Twitter / NTB scanpix

Sandberg og Persen

Odd Eilert Persen (t.h.) i Finnmark Frp. Her med Per Sandberg.

Foto: Privat

– Alle vet at Frp ønsker å legge ned Sametinget, men da må vi jobbe på den rette måten, og ikke gå ut i offentlige medier på en slik dag. Det skaper bare mer støy enn resultat, sier leder i Finnmark Frp, Odd Eilert Persen.

Twitter-meldingen til stortingsrepresentant Ulf Leirstein på samenes nasjonaldag 6. februar har nok en gang skapt debatt om begrepsbruken på samenes festdag.

For mens NRK velger å betegne dagen som «samenes nasjonaldag», mener andre at «samefolkets dag» er det eneste riktige.

Laster Twitter-innhold

– Trist

Audun Lysbakken i Debatten 21. januar, 2016

SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: NRK

SV-leder Audun Lysbakken viser til at stortingsrepresentanter, som Leirstein, har stor tyngde når de uttaler seg.

– Jeg synes det er trist at et regjeringsparti med en sarkastisk tone velger å angripe samene på samefolkets dag. Jeg synes det viser manglende forståelse for historien som ligger bak dagen. Han burde ta seg en tur til Sametinget, og ta den temadagen han åpenbart trenger, sier Lysbakken.

Tilbakeslag for samepolitikken

Stortingsrepresentant Helga Pedersen fra Finnmark Ap hevder Leirstein insinuerer at samer er på jakt etter en egen samisk stat, og at Norge ikke bør ta seg råd til å støtte Sametinget og den samiske kulturne økonomisk.

– Dette er holdninger Frp alltid har stått for, men det er ekstra alvorlig når det kommer fra et regjeringsparti – uten at andre vil ta avstand fra denne type holdninger. I et større bilde har ikke Frp fått gjennomslag, men bevilgningene til Sametinget kuttes, og vi ser et tilbakeslag for samepolitikken, mener Pedersen.

Helga Pedersen

Helga Pedersen (Ap).

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Likevel mener Ap-politikeren at det må være rom for å mene at både samenes nasjonaldag og samefolkets dag er riktig navnebruk.

– Men jeg reagerer på at Frp på nytt bruker anledningen til å skape myter og spre mishagsytringer om hvilken samepolitikk som har vært ført i Norge, sier hun.

Tror Leirstein er misforstått

Ulf Leirstein vil ikke utdype sin Twitter-melding overfor NRK. Frp-leder Odd Eilert Persen i Finnmark tror Leirstein kan være misforstått.

– Det er litt humor i det, og så blir det tatt ille opp. Det er litt dumt av han å komme på samefolket dag med en slik sak, mener Persen.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som har ansvaret for regjeringens samepolitikk, vil ikke kommentere Leirsteins sametweet overfor NRK.