Her er værvinnerne i helgen: – Bare tull, sier finnmarking

Frosne finnmarkinger har behov for å tines, og nå kommer svaret på bønnene: 20 grader i nord i helgen. Men det er så vilt at mange ikke helt tror på det.

Bading i Alta i 2009

Slike tilstander som dette kan endelig dukke opp i Finnmark. Dette bildet er fra en strand i Alta ved en tidligere anledning.

Foto: NRK

– Det kjennes ut som det er på vei til å bli vinter. Vi er veldig frosne.

Det sier Ketty Scherdin mens gradestokken i Alta viser fem varmegrader. Hun og venninnen Laila Kristine Gaup er frosne, men tror ikke på værvarselet som varsler bedre vær.«»

Laila Kristine Gaup og Ketty Scherdin

Laila Kristine Gaup og Ketty Scherdin holder ut i kalde nord, men tar gjerne imot varmere vær. Selv om de ikke helt tror på det. I Finnmark snakker man ofte om den ene «sommerdagen», ikke sommeren. Den kommer sjeldent når man egentlig vil.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Ja, særlig. Jeg tror det bare er tull. Værmeldingen tar bestandig feil, så jeg tar det bare som det kommer, sier hun og ler.

– Men hvis disse 20 gradene kommer, er dere forberedt på finværet?

– Nei, sier begge to og ler igjen.

Men finværet kommer, skal vi tro meteorologene.

Laster Twitter-innhold

– Annen dans

– Det skal bli en annen dans enn det vi er vant med fra tidligere i Finnmark, sier meteorolog John Smits.

Mens nesten alle fylker fra Troms og sørover kan forvente regn fra torsdag, vil regnværet så vidt blafre forbi Finnmark før skyene åpner opp for sol og 20 grader i helgen.

– Allerede fra onsdag til torsdag kommer en temperaturstigning på 10 grader i Finnmark. I helgen blir det garantert tosifret, men det kan være at noen steder så vidt kan se 20-tallet.

John Smits

Meteorolog John Smits.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Best blir det i Øst- og Indre Finnmark, mens kysten som vanlig må forvente litt annerledes vær.

– De vil kanskje ha trøbbel med å komme seg over 10 varmegrader, sier Smits.

Mindre skogbrannfare

Troms, Nordland, Trøndelag og Vestlandet vil få regn den neste perioden, og mest regn kommer det på torsdag på Vestlandet og i Troms.

– Vestlandet kan få en saftig trøkk med flere titalls millimeter med regn, sier Smits.

Laster Twitter-innhold

Det er denne uken også varslet høststorm langs hele Vestlandet og Trøndelag.

– De blir i alle fall kvitt skogbrannfaren. De får ikke bare regn på torsdag. Der kommer det sørvestlig vind og regnbyger i flere dager, så det blir etter hvert ganske vått, fortsetter han.

Østlandet vil mest sannsynlig oppleve noen grader varmere vær enn Finnmark i helgen. Der er det likevel mange som sender bud etter regn, etter lang tørke og skogbrannfare.

– Det kommer nedbør på torsdag som kanskje vil hjelpe litt på situasjonen. Men etter det går det mot tørre dager igjen. Er vi heldige kommer det nok regn nå. Det kan hjelpe på det som skal vokse, og mot det som kan brenne, sier Smits.