NRK Meny
Normal

Finland forbyr grensekryssing på sykkel

Finland strammer inn, og forbyr asylsøkere å krysse grensen med sykkel. Ikke en eneste asylsøker har krysset grensen siden lille julaften, skriver Barents Observer.

NORWAY-RUSSIA-EUROPE-MIGRANTS-FILES

Flyktninger på vei over grensen ved Storskog med sykler. Nå har denne trafikken stoppet helt opp, og i Finland er det blitt ulovlig.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Det er nå kun lov å krysse grensen fra Russland til Finland ved Raja-Jooseppi and Salla med bil, rapporterer Finlands grensevakter.

Ifølge The Barents Observer er dette fordi "å sykle om vinteren medfører risiko til syklistene selv og andre i trafikken".

23., 24., og 25., desember kom ingen over grensen, melder YLE.

Økt press etter skjerpet grensekontroll i Norge

7. desember iverksatte politiet i Norge nye instrukser fra UDI, og etter dette har det altså blitt full stans.

Storskog grensekontrollsted

Siden det ble innført strengere grensekontroll ved Storskog har ingen asylsøkere kommet over grensen til Norge fra Russland.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Instruksen innebærer at norske grensekontrollører får vurdere asylsøkernes ID-papirer allerede før de forlater det russiske området.

I tillegg til instruksen har regjeringen blant annet skjerpet grensekontroll av den indre Schengen-grensen. Tiltaket hadde opprinnelig en varighet på ti dager, men ble forlenget med 20 dager.

The Barents Observer skriver at antall asylsøkere som tok seg over grensen til Finland økte markant etter at Norge innførte de nye instruksene, og siden 30. November har ingen asylsøkere krysset norskegrensa fra Russland.

Nå stenges grensen for syklende asylsøkere.

Mistenkt for menneskehandel

Sist lørdag skal fem asylsøkere ha kommet inn i Finland som passasjerer i en bil, og sjåføren er nå mistenkt i å ha organisert ulovlig menneskesmugling. Det skriver Finlands MTV.

Totalt har mer enn 500 asylsøkere krysset grensen inn til Nord-Finland fra Russland denne vinteren, hvor majoriteten av de er fra Afghanistan, Nepal, Irak, Iran og Syria, skriver The Barents Observer.

Rundt 6000 asylsøkere har kommet over grensa ved Storskog i Norge.