NRK Meny
Normal

Finjord: Stolt over å være fra Øksfjord når nasjonalsangen spilles i VM

Roger Finjord er strålende fornøyd med Norges solide åpning av VM i Canada. Han tror på seier mot Tyskland i den vanskelige gruppespillskampen torsdag.

 Roger Finjord

KLAR FOR KAMP: Landslagets assistenttrener Roger Finjord sammen med Solveig Gulbrandsen og Marit Fiane Christensen under EM i 2013.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Norge fikk en knallåpning på VM i Canada etter 4-0 mot Thailand søndag.

Nå venter mesterskapets storfavoritter på Tyskland førstkommende torsdag. Roger Finjord, landslagets assistenttrenger og øksfjording med et stort hjerte for kvinnefotball, har tro på en spennende kamp – en kamp han tror Norge vinner 1-0.

Norge - Thailand

DRØMMESTART: Norge slo Thailand 4-0 i VMs første kamp søndag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er veldig gøy å få en seier i åpningskampen. Det har vært mye nerver blant spillerne og vi har ventet på denne kampen. Vi visste at vi ville være bedre enn Thailand på en normal dag, og det er en god følelse å vinne, sier Finjord til NRK.

Tålmodig, men også tempo

Han forteller at stemningen blant spillerne etter åpningskampen var god.

– Vi er fornøyde med at klarer å avgjøre kampen i første omgang. Vi klarer å kombinere tempo og tålmodighet, i alle fall fram til kampen en avgjort. I andre omgang får vi et lavere tempo enn hva vi skulle ønske, men samtidig spiller vi med stor trygghet. Vi er godt fornøyd med kampbildet, men vet samtidig at kampen mot Tyskland på torsdag blir noe helt annet, sier Finjord.

Kvinnelandskampen mer sett enn Champions League-finalen

Finjord understreker at Norge er en outsider i dette mesterskapet, og trenger å prestere opp mot sitt aller beste for å komme videre til åttendelsfinale og kvartfinale.

Fotball-vm for kvinner

POPULÆRE: De norske spillerne er store forbilder for unge i Canada.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Torsdagens kamp mot en av forhåndsfavorittene Tyskland blir vanskelig, men ikke umulig, sier Finjord.

– Det er stor forskjell på Thailand og Tyskland, selvfølgelig. Men slik er det i mesterskap. Du må forholde deg til ny motstander hele veien. Vi har vært gode tidligere til å ha respekt for motstanderen, men samtidig tro på egne ferdigheter uansett hvem vi møter, sier han og legger til:

– Vi har et lag som har ambisjoner om å komme til OL. Da må vi bli blant de tre beste lagene fra Europa. Da må vi i alle fall komme til en kvartfinale i dette mesterskapet, sier Finjord.

Fotball-VM 2015 i Canada

Kan møte England eller Frankrike

Regnestykket ser slik ut: Norge vinner gruppa dersom Tyskland beseires torsdag. Da får Norge en «lettere» motstand i en åttendelsfinale, siden laget da møter en nummer tre fra en annen gruppe.

Skulle Norge tape for Tyskland, og bli nummer to i gruppespillet, vil Norge møte nummer to fra England/Frankrike-gruppa, noe Finjord karakteriserer som en potensiell thriller av en kamp.

Roger Finjord Even Pellerud

TETT SAMARBEID: Roger Finjord (til venstre) har jobbet sammen med landslagssjef Even Pellerud i tre år.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Finjord har jobbet sammen med landslagssjef Even Pellerud i tre år. Pellerud var landslagsjef for det kanadiske kvinnelandslaget i fotball fra 1999 til 2008, og kjenner godt til forholdene for jentefotball i vertslandet.

– Hva er din funksjon i støtteapparatet som assistenttrener?

– Vi deler godt på oppgavene. Jeg analyser både eget lag og motstandere, og jeg gjennomfører mange av treningene på feltet. Vi deler på den individuelle oppfølgingen av spillerne, slik at de ikke skal bli lei oss.

– Hvilke norske spillere kommer til å overraske i dette mesterskapet, tror du?

– Det er alltid slik at spillere som scorer mål blir lagt merke til i slike mesterskap. Isabell Herlovsen (to mål mot Thailand) og Ada Hegerberg er to av våre frontspillere, og vil bli lagt merke til. Lene Mykjåland er en spiller med store individuelle ferdigheter som jeg tror vil vise seg fram utover i mesterskapet.

Lene Mykjåland

VIKTIG SPILLER: Lene Mykjåland vil vise seg fram i dette mesterskapet, tror Roger Finjord.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er også slik at lag som når langt har en god keeper. Vi har en Ingrid Hjelmseth, sier Finjord.

– Hva har møtt dere utenfor banen så langt i Canada?

– Vi forsøker å gjøre mye, vi skal tross alt være her borte i en måned. Den såkalte brakkesyka må ikke slå inn. Vi har en fotballøkt på formiddagen, før vi hviler noe timer. Deretter har vi enten en liten fysisk styrkeøkt eller vi drar rundt og ser på attraksjoner. Mandag var vi på ambassaden og møtte ambassadøren sammen med media og sponsorer. Det var veldig hyggelig og gir oss motivasjon og inspirasjon.

Norge er supporterfavoritter

– Hva synes du om at kanadisk media har utropt dere til supporterfavoritter, blant annet fordi dere ikke velger å stenge treningene?

– Det synes vi er veldig hyggelig. Vi ble en supporterfavoritt, vi kan kalle det for det, i Kalmar. Under oppgjørene mot Tyskland og Spania spilte vi for fulle tribuner der vi oppriktig følte at majoriteten holdt med Norge. Vi er et folkeslag som er åpen og byr på oss selv, og føler ikke behov for å holde treninger hemmelige. Det andre lag vil vite om oss, vet dem allerede, og de får ikke noe mer informasjon ved å se på i 40 minutter ekstra på en trening.

– Hvordan er det for en jordnær kar fra Øksfjord i Finnmark å komme til Ottawa og delta i VM sammen med Norge?

Ferge Øksfjord

HJEMME: Øksfjord i Finnmark.

Foto: Gyda Hesla

– Jeg er ydmyk nok til å si at det er veldig stort. Å få lov til å være med og representere et land, er stort. Man man kjenner faktisk ekstra godt på røttene når man står og hører nasjonalsangen spilles i et mesterskap og hører FIFA-hymnen når spillerne kommer ut på banen. Da kjenner du at du er norsk, og vet hvor du hører hjemme. Og jeg vil alltid være en øksfjording, og hver gang nasjonalsangen spilles merker jeg hvor stolt jeg er over å være fra Øksfjord og Finnmark.

– Hva blir resultatet mot Tyskland?

– Vi håper at vi gjentar prestasjonen fra EM i Sverige i 2013, da vi vant 1-0 i gruppespillkampen.