NRK Meny
Normal

Fikk bilde av sin avdøde far fra arkiv i Tyskland

Mikkel Nilsen Buljo var kun to år gammel da faren døde, og alle tidligere bilder av han gikk tapt i en brann. Så dukket et bilde opp fra Tyskland.

av Niilas Eahki-Nils Mikkelsen Buljo
Foto: Tirpitz museumet

I 1947 Da Mikkel Nilsen Buljo var kun to år gammel døde faren Nils Mikkelsen Buljo, og Mikkel var så ung at han ikke kunne huske hvordan faren så ut. Det fantes bilder som var tatt av faren tidligere, men alle forsvant i en husbrann. Dermed hadde ikke familien noe som kunne fortelle om hvordan Nils Mikkelsen Buljo hadde sett ut. Og det var situasjonen helt til museumsgrynder Even Blomkvist plutselig kom over et bilde av Nils tatt av en tysker i Alta i 1943.

– Jeg fant bildet på ei tysk nettside, så det var bare tilfeldig at jeg fikk tak i det. Det viser en tysk soldat som står med en same på hver side av seg, og bildet er tatt i 1943 i Bossekop. Jeg fant bildet for kort tid siden, og det fantes ingen informasjon på bildet som kunne fortelle hvem det var som var avbildet. Derfor la jeg bildet ut på Facebook på ei side som heter " Gamle bilder fra Kautokeino," og spurte om det var noen som kjente igjen de som var på bildet.

Første bildet av bestefar

Og ikke lenge etter forespørselen på Facebook fikk Even napp.

– Kort tid etterpå fikk jeg ei melding fra ei dame som fortalte at en av de to samene som var avbildet var hennes bestefar, og at dette bildet var det første hun noensinne hadde sett av bestefaren.

Og faren til hun som kontaktet Even, var Mikkel Nilsen Buljo, han var bare to år da hans far Nils døde i 1947, og Mikkel kunne dermed ikke huske hvordan faren så ut.

– Han døde i 1947, jeg ble født i 1945, så jeg husker ikke lengre hvordan han så ut. Søstera mi hadde bilder av han, men det var store bilder der han var avbildet sammen med en masse andre mennesker, så det var litt vanskelig å se detaljene i disse bildene, og dessuten var faren ganske ung på disse bildene.

Fantastisk å se bilder

Søstera til Mikkel Nilsen Buljo hadde bilder av faren, men problemet var at de forsvant i en brann hos henne.

– Søstera mi hadde brann i huset sitt, og da strøk også bildene av faren min med. Da hadde vi faktisk ingen bilder av pappa helt til Evens bilder dukket opp på Facebook.

Og Mikkel og resten av familien syntes det var fantastisk å få se bildet av faren og bestefaren sin.
– Det var jo veldig, veldig artig å få bilder av faren sin!

Hva syntes dattera di om å få se bilder av bestefaren sin?

– Hun syntes det var veldig bra, og ble både glad og overrasket. Enkelte i familien vår hadde jo ikke sett de bildene som min søster en gang hadde.

– Så for flere i din familie var det aller første gang de så bilde av Nils?

– Ja det stemmer det, og for meg var det også en opplevelse helt i særklasse. Jeg er jo en mann som er voksen og vel så det, så for meg betydde det mye at Even Blomkvist fant dette bilde, og at jeg fikk se det.

Bidrar med noe godt

Og for Even Blomkvist som fant bildet, får det å jobbe med historie ekstra mening når han opplever slike ting som han har opplevd med familien Buljo.

–Da føler jeg at jeg bidrar med noe godt. Jeg har jo en spesiell interesse for foto, bilder og krigshistorie. Det ligger faktisk ofte en god historie bak bildene også. Og denne historien gjorde noe med meg også, så dette var artig.