NRK Meny
Normal

Festival i Kirkenes vokste for fjerde året på rad

3.250 mennesker besøkte i år Grenseløsfestivalen i Kirkenes, og har økt for fjerde året. Men festivalsjef Stian Labahå gir seg ikke før han har klart å fylle hele Barentshallen til musikkfest.

Grenseløsfestivalen 2015.

Grenseløsfestivalen i Kirkenes fortsetter å vokse. Festivalsjefen drømmer om å fylle Barentshallen om noen år. Her fra konserten med Åge & Sambandet på festivalens siste dag.

Foto: Ole-Tommy Pedersen

Grenseløsfestivalen hadde i år booket kjente artister som Vamp, Åge & Sambandet og Highasakite.

Det viste seg å være lurt: Aldri før i festivalens historie solgte Grenseløsfestivalen flere billetter. 3.250 mennesker besøkte Barentshallen i Sør-Varanger over to dager for to helger siden.

Det er 1.000 flere enn i fjor, sier festivalsjef Stian Labahå.

Grenseløsfestivalen

Festivalsjef Stian Labahå.

Foto: Ole-Tommy Pedersen

– Det er jeg selvsagt veldig glad for. Vi har økt jevnt og trutt siden første festival i 2012, og har i år passert 3.000 gjester på to dager, sier Labahå til NRK.

Etablerte og lokale stjerner

Grenseløsfestivalen har vokst enormt siden første året i 2012, og inneholdt i år både egen barneforestilling, ølfestival og egen 18-årsscene på utestedet Ritz i Kirkenes.

Blant festivalheaderne var svenske E-type og Tungtvann, men også lokale navn som Harald Devold og vadsøbandet The White Foxes.

En helt naturlig og ønskelig kombinasjon, sier Labahå.

– Vi skal ha lokale band med, det har vi hatt siden starten. Vi skal gi en sjanse til dem som fortjener det, sier Labahå.

En av dem som fikk en sjanse var The White Foxes, som var første band ut lørdag kveld. Vokalist Robert Lundgren er full av lovord om festivalen.

– Supertbra opplegg. Vi koste oss råmasse, og ble tatt godt hånd om av alle i Kirkenes, sier Lundgren.

Grenseløsfestivalen 2015

The White Foxes under Grenseløsfestivalen.

Foto: Ole-Tommy Pedersen

Blir nok et femte år

Han innrømmer at det har vært vanskelig å arrangere musikkfestival helt nordøst i Norge, men sier at alt tyder på at Grenseløsfestivalen går på et femte år i 2016.

Siden 2012 har festivalen vokst med 500 besøkende hvert år. Labahå går med en hårete drøm om å fylle hele Barentshallen, som foreløpig har en kapasitet på 2.500 besøkende.

– Mitt mål er å sørge for at festivalen blir utsolgt innen åtte år. Nå skriver vi fjerde året, og er halvveis.

– Hva skal folk gjøre for å sørge for at festivalen overlever?

– Kjøp billett tidlig. Folk har en tendens til å vente til siste dagen med å kjøpe festivalpass, siden man ikke regner med at det blir utsolgt uansett. Men i år var vi faktisk utsolgt for VIP-billetter én måned før festivalen, sier Labahå.

Ser til utlandet

– Hvordan skal du toppe årets festivaltopper?

– Målet er aldri å toppe programmet som sådan. Vi skal være brede, og årets sammensetning ble perfekt. Etter hvert kommer vi til å hente flere utenlandske artister, sier Labahå, som ikke vil røpe noen drømmeartister for neste års festival ennå.

– Det viktigste vi kan gjøre er å levere varene. Et godt renommé er viktig når vi skal hente de største artistene, sier han.

Donerte av honoraret til Syria

PS! På bakrommet på Grenseløsfestivalen ble Åge & Sambandet og Violet Road enige om å donere 10.000 kroner hver fra kveldens honorar til Norsk Folkehjelps arbeid rundt flyktningkrisen i Syria.