Fem lyngbranner på et døgn: – Så uvanlig som det kan bli

Flere gress- og lyngbranner har det siste døgnet holdt brannvesenet i Sør-Varanger kommune svært opptatt. Nå advares det mot å tenne bål i området.

BRANN

I løpet av de siste dagene har brannvesenet i Sør-Varanger kommune måttet rykke ut til over seks lyngbranner. Her slukkes en av de.

Foto: Brannvesenet i Kirkenes

Siden klokken 1700 i går ettermiddag har brannvesenet i Sør-Varanger hatt flere mindre gress- og lyngbranner.

– Disse brannene er svært ressurskrevende for oss, det er et voldsomt arbeid som settes i gang, og når man får fem stykker i løpet av et døgn sier det seg selv at det begynner å bli litt tøft for oss også, sier varabrannsjef i Sør-Varanger Oddleif Wara.

På grunn av flere gress- og lyngbranner i Sør-Varanger kommune ber nå brannvesenet folk om å utvise stor aktsomhet i naturen hvis de skal tenne bål. Det er fremdeles svært tørr vegetasjon i området.

– Skal nesten ingen ting til før det antennes

I Norge er det et generelt bålforbud på denne tiden, fra 15. april til 15. september.

– Generelt sett er folk veldig flinke, vi har sjeldent branner på grunn av at det brennes bål. Men de siste dagene har det jo vært veldig fint vær, og det medfører at vegetasjon og undervegetasjon tørker opp. Da skal det skal nesten ingen ting til før det antennes, sier Wara.

Lyngbrann i Finnmark

Uvanlig mange lyngbranner gjør at brannvesenet i Sør-Varanger nå advarer mot båltenning.

Foto: 110-sentralen Finnmark

Han sier at en slik hyppighet i branner er langt fra normalt om sommeren.

– Det er så uvanlig som det kan bli, jeg tror kanskje vi hadde seks totalt i hele fjor sommer, så dette er veldig spesielt.

Nå ber han folk være svært forsiktige om de tenker seg på tur i helgen og ønsker å tenne bål.

– Det man må sørge for er at man brenner bål der man ikke er nært vegetasjon og helst har underlag som ikke er brennbart. Man må også sørge for at det er mye vann eller slukkemidler til stede, så man kan takle en brann dersom det skulle utvikle seg.

Hvis det skulle oppstå brann må man ringe 110, og prøve å avgrense eller slukke brannen til brannvesenet kommer.

Regnet kommer på søndag

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel, og melder om store nedbørsmengder i Vest-Finnmark fra fredag kveld til midt på lørdag.

I Øst-Finnmark må de derimot vente til søndag før tørr vegetasjon kan få en etterlengtet dusj.

– Det kommer til å komme litt i morgen, men en mer markant nedbør kommer ikke før på søndag. Da er det en front, et sammenhengende nedbørsområde som trekker inn mot Øst-Finnmark, som gjør at større områder blir dekket av den nedbøren, sier konsulent Håvard Larsen ved Meteorologisk institutt, Håvard Larsen.