Fem år etter terroren: – Det er viktig å ikke glemme det som har skjedd

I dag er det fem år siden terrorangrepene på regjeringskvartalet og på Utøya. Sigurd Gjerde-Jakola, skulle egentlig vært på Utøya denne sommeren, men et bryllup i familien kan ha reddet hans liv.

Sigurd Gjerde-Jakola

Sigurd Jakola fra Vadsø skulle egentlig vært på Utøya 22. juli. Han mener det er en viktig dag å markere. – Jeg tror det kan være en god følelse for dem som har mistet noen å kunne samles og snakke godt om dem, sier han.

Foto: Susanne Hætta

23 ungdom bosatt i Finnmark var på Utøya i 2011. Tre av dem mistet livet.

Vi har snakket med folk i Vadsø om hvordan de opplevde terroren for fem år siden. En av dem, Sigurd Gjerde-Jakola, skulle egentlig vært på Utøya denne sommeren, men et bryllup i familien kan ha reddet hans liv.

– Jeg hadde veldig lyst til å være med på sommerleiren. Det skal jeg ikke legge skjul på. Men alt i alt så skjønner jeg at min familie ville ha meg i det bryllupet. Det er jeg veldig glad for at jeg gjorde med tanke på hvordan det endte, sier han.

Rådhusplassen 25. juli

Rådhusplassen i Oslo etter terroren.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Var vanskelig å skjønne realiteten

Gjerde-Jakola var politisk aktiv i AUF under 22. juli. Gjennom nyhetssendingene på radio fikk han etter hvert kjennskap til hva som hadde skjedd.

– Den dagen følte jeg at jeg var i en liten boble. Det var vanskelig å skjønne realiteten av det som foregikk med mine venner på den øya der jeg egentlig skulle være den dagen, sier han

Også Inger Hirsti fikk kjennskap til det som hadde skjedd gjennom nyhetene.

– Det jeg reagerte mest på var at det var et helikopter med journalister og fotografer over øya. Også så vi at flere ungdommer ble skutt og politiet var ikke der. Det var ungdommer som ble skutt rett ned, sier hun.

Mange i Alta var stille sammen

Markering etter 22. juli terroren i Alta 2011.

Foto: Rune Berg / Nrk

Minnemarkeringer over hele landet

Det var fem kommuner i Finnmark som ble direkte berørt av terroren. De nasjonale minnemarkeringene for femårsdagen for terroren vil bli holdt på Utøya og regjeringskvartalet. Det vil også bli holdt lokale markeringer over hele landet.

Totalt døde 77 mennesker i angrepene. 69 personer ble drept under AUFs sommerleir på Utøya og 8 personer i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

– Når vi hadde fått bekrefte det som hadde skjedd, hvem som var i live, hvem som hadde mistet livet, så var jeg i en apatisk sone. Jeg klarte ikke å føle noe, jeg klarte ikke å snakke, sier Gjerde-Jakola.

Viktig å markere

Terroren 22. juli, for fem år siden, er en dag det er viktig å markere mener Gjerde Jakola.

– Det er viktig å ikke glemme det som har skjedd og det er viktig å samles i de tunge stundene. Det er mye enklere å takle en tung stund når man er flere. Det er viktig å minnes de vi har mistet, sier han.

Jens Stoltenberg sier Norge bestod prøven gjennom å slå ring om norske verdier.

22. juli 2012 arrangerte Gjerde-Jakola en minnemarkering i Vadsø. Markeringen var viktig for bearbeidingen av sorgen forteller han.

– På markeringen husker jeg at jeg fikk følelse om at jeg hadde skjønt hva som hadde skjedd. Da kom den reaksjonen jeg ventet på. Det tok meg et år å få den reaksjonen, sier han.