Feiret russernes nasjonaldag: – Viktig å opprettholde dialogen

12. juni er Russlands nasjonaldag, og plenumslederen på Sametinget trosser kjølig klima og markerte dagen på Russlands ambassade i Oslo.

Jørn Are Gaski

Plenumsleder på Sametinget, Jørn Are Gaski skal feire Russland sin nasjonaldag på Russland sin ambassader i Oslo.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Det bor samer i Russland også. Og selv om det er kjølig forhold nå, så var det enda kjøligere under den kalde krigen. I en periode på nesten 40 år hadde vi omentrent ikke kontakt med samene på sovjetisk side, sier Jørn Are Gaski som er plenumsleder på Sametinget.

– Det er viktig å opprettholde dialogen. Å takke nei til invitasjoner er også et språk, og jeg tror vi er tjent med å opprettholde dialogen, sier Gaski om takke ja til å dra på den russiske ambassaden.

Fredag 12. juni feirer Russland sin nasjonaldag, og markerer at det på denne dag er 25 år siden det russiske parlamentet formelt erklærte sin suverenitet fra Sovjetunionen. Ambassadør Vyacheslav Pavlovskiy har også invitert sametingspresident til mottakelse i ambassaden i Drammensveien 74. Men hun er opptatt med landsmøtet til Norske Reindriftssamers Landsforbund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den russiske ambassaden

Ambassadør Vyacheslav Pavlovskiy har invitert Sametinget til feiring av den russiske nasjonaldagen i Drammensveien 74.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Viktig å opprettholde et godt samarbeid

Forholdet mellom norske myndigheter og Russland har vært anstrengt på grunn av EUs sanksjoner mot landet. Disse sanksjonene støtter også Norge. Dette førte blant annet til at statsminister Erna Solberg ikke deltok på 70-årsmarkeringen av slutten på andre verdenskrig i Moskva 9. mai i år.

Jørn Are Gaski er i Oslo og skal delta på dagens markering på Russland sin ambassade. Han har tenkt mye på sanksjonene mot Russland etter den ulovlige annekteringen av Krim, men ettersom det bor samer også i Russland, er det viktig å ha et godt forhold til landet.

– Det er kontakt mellom Norge og Russland, og det skal beholdes på et viss nivå. Grensen mellom Norge og Russland har mer eller mindre vært akseptert siden 1300 tallet, så det har alltid vært gode relasjoner mellom Norge og Russland.

Støtter samer i Russland

– Vi har blant annet vært med å finansiere Kola sameradio. Det er ikke et eget sameting i Russland men man har et organisatorisk samarbeid på nordisk nivå. Vi har også merket at det er blitt vanskeligere, spesielt etter at Putin startet på sin andre periode.

Gaski sier at Kola sameradio som har fått midler fra det norske sametinget ble definert som utenlandsk virksomhet, agentvirksomhet.

– Det er på bakgrunn av den definisjonen som man gjorde på at alle institusjoner, foreninger og organisasjoner i Russland som mottar penger i fra utlandet fikk en litt spesiell definisjon. Man må ta med seg alle nyanser i dette forholdet, mener Gaski.

Han tror det blir en trivelig markering.

– Det er en mottakelse fra 13.00- 15.00. Det blir kanapeer og litt god drikke. Så blir det en markering med taler, så løser det seg stille og rolig opp etter hvert.