Feirer 150 år med 15 minutter sol

For fjerde året på rad tar Bernt Nilsen turglade i Sør-Varanger med på trugetur, men i år var det litt ekstra spesielt.

Trugetur

Sør-Varanger Turlag har gjort det til en tradisjon å hilse på sola når den først dukker opp.

Foto: Bernt Nilsen / PRIVAT

– Det var minus 24 grader i morges, så vi var jo litt skeptiske.

Bernt Nilsen er turleder for Sør-Varanger Turlag. I to timer tråkker han og syv andre kompanjonger seg gjennom et snøhvitt landskap, med truger på beina selvfølgelig.

– Jeg liker ikke de maskinkjørte løypene. Med truger kan man lage en løype hvor som helst. Vi bytter på å gå i front så ingen blir slitne.

Klokken elleve må gjengen være klar med fyr på bålet og kaffen på kok. Da er det bare et kvarter igjen før sola dukker opp, og det for første gang på lenge.

Trugetur i Sør-Varanger

Trugetur i Sør-Varanger.

Foto: Bernt Nilsen / PRIVAT

150 år med tur

Trugeturen ved Firkantvannet i Sør-Varanger kommune har blitt en tradisjon, og turleder Bernt Nilsen er her på fjerde året.

– Finnmarkinger trenger ikke noen særlig form for organisering for å komme seg ut. Vi lager turer for å vise folk steder de ikke har vært før. Mange blir jo bare gående rundt hytta si.

Tur i Sør-Varanger

Snøhvitt og rim ved Firkantvannet.

Foto: Bernt Nilsen / PRIVAT

I år er det litt ekstra spesielt, skal vi tro Nilsen. Den Norske Turistforening fyller nemlig 150 år, og det på dagen. Rundt om i hele landet markeres dagen med uteaktivitet.

Bålet er tent, gapahuken er klar, og det er visst kaffen også.

– Som å bli født på ny

Klokken kvart over elleve står Bernt Nilsen klar med kamera.

– Det er litt dis i sør, men nå ser jeg hele sola og det er blå himmel og rim på trærne. Helt fantastisk, utroper Nilsen.

Sola har ikke vist seg siden november. Meteorologisk institutt melder at hele Finnmark vil ha sjansen til å se sola mandag. Hvis ikke fjellene står i veien, noe den ikke gjør ved Firkantvannet.

– Jeg kjenner det i kroppen! En fantastisk følelse av å våkne igjen, sier Nilsen og legger til:

– Det er som å bli født på ny!

Ingenting vondt om mørketid

For vennene på tur, er dette høydepunktet. Selv om det er lenge siden forrige gang, så har ikke turlederen noe å utsette på mørketiden.

Trugetur og gapahuk

Gapahuken er klar, og snart er det tid for skrøner.

Foto: Bernt Nilsen / PRIVAT

– Jeg kaller det for blåfargetiden fordi det er så mange nydelige farger. Hvis man bare kommer seg ut av sofaen, så skjønner du at det bare er en annen sesong. Det er feil å kalle det for noe så negativt som mørketid.

Snart setter den trugekledde gruppen seg ved bålet for å fortelle skrøner fra tidligere turer. Så fort det blir mørkt tar de turen hjem igjen. Det er jo rundt 20 minus.

– Vi bruker to timer opp, men veien tilbake blir lettere for da tar vi en liten snarvei, sier Nilsen lurt.