Farlig smitte hindres ikke av regelverket

Du risikerer å bringe smitte tilbake til Norge som kan føre til sykdom hos dyr og mennesker, selv om du følger regelverket for vaksiner og behandling av kjæledyr.

Taiwan Rabies

Dersom du adopterer en hund fra utlandet kan du risikere å ta med smitte, selv om hunden vaksineres mot rabies.

Foto: Wally Santana / Ap

Tar du med deg hunden til utlandet eller adopterer en herreløs gatehund i utlandet, risikerer du å bringe smitte tilbake til Norge som kan føre til sykdom hos dyr og mennesker.

Dette kan skje selv om du har fulgt regelverket for behandling og vaksiner, forklarer Siv June Hansen, avdelingssjef for Mattilsynet i Finnmark.

– En del smittsomme sykdommer er såkalte zoonoser, det vil si at de kan overføres fra dyr til mennesker. To av de sykdommene som vi har krav om at du må ha enten forebyggende behandling eller vaksine mot er revens bendelorm og rabies blant annet. Det er to sykdommer som er farlig for mennesker og potensielt dødelig.

– Ville ikke adoptert fra Spania eller Romania

Avdelingssjefen sier at folk bør tenke seg om før de tar med gatehunder og katter med ukjent smittehistorie fra utlandet. De kan bringe med seg smitte og sykdommer vi verken har eller ønsker i Norge.

Kate Sortilden

Kate Sortilden har adoptert en terapihund fra Budapest.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Kate Sortilden fra Vadsø har tidligere adoptert en terapihund fra Budapest. Men før den kom til Norge ble det tatt full helsesjekk med blodprøver og vaksiner.

– Jeg vet at det er mye adopsjoner fra Spania og Romania, det hadde jeg ikke turt. Man vet ikke hvilket vaksineprogram de kjører der nede, man vet ikke hvor trygt det er, sier hun.

– Har ikke oversikt

Mattilsynets liste over sykdommer som kan innføres med hund eller katt er lang. Det kan være både vanlige sykdommer og sjeldne sykdommer.

– Utfordringen er at vi ikke har oversikt over forekomst i land utenfor Norge. I dag er det krav om forebyggende behandling mot revens bendelorm og om vaksine mot rabies før du kan ta dyr med deg til Norge, men de eventuelt andre sykdommene som de kan ha med seg det har vi ikke så veldig god kontroll på.