Får prøve ny kreftmedisin på UNN

Pasienter i Nord-Norge, som er rammet av prostatakreft med spredning til skjelettet, får nå tilbud om et nytt, norsk legemiddel ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Kreftmedisin_2

Tor Birger Ingebrigtsen håper han får noen ekstra år å leve med den nye kreftmedisinen. Her med bioingeniør Torbjørn Fredenfeldt.

Foto: Per-Christian Johansen/UNN

Det norske legemiddelet xofigo har vært tilgjengelig for pasienter med prostatakreft ved sykehus i Sør-Norge siden medikamentet fikk godkjenning i 2013.

Fremover tilbys det også pasienter i Nord-Norge via Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

– Nå blir det langt lettere for pasienter i nord å få den mer målrettede behandlingen som gir få bivirkninger, sier seksjonsoverlege Erik Traasdahl på UNN.

Spent pasient

Det er gått 11 år siden Tor Birger Ingebrigtsen fra Alta fikk påvist kreft i prostata. 75-åringen har vært gjennom alle behandlingsformer, men uten resultat. I mars fikk Ingebrigtsen som første pasient tilbud om å ta legemiddelet xofigo ved UNN.

– Jeg er veldig spent, men er trygg på at det er gjennomprøvd. Jeg er bare spent hvordan det virker på meg, sier Ingebrigtsen.

Kreftmedisin_1

Pasient Tor Birger Ingebrigtsen er spent foran behandlingen sin. Her med seksjonsoverlege Erik Traasdahl.

Foto: Per-Christian Johansen/UNN

Komplett tilbud

Ifølge seksjonsoverlge Erik Traasdahl ved UNN blir det nå et komplett tilbud til kreftpasienter.

– UNN ønsker å være likestilt med de øvrige sykehusene, og gi et like godt tilbud til denne pasientgruppen. Dette er et supplement til det man allerede har av god behandling for prostatakreftpasienter, sier Traasdahl.

UNN anslår at fem prosent av pasientene som får prostatakreft i region nord, kan få tilbud om den nye behandlingen.

– Vi hr anslått at cirka 30 pasienter vil være kandidater hvert år til denne behandlingen, sier han.

Dyr behandling

Kreftmedisin_3

Den nye medisinen er dyr.

Foto: Per-Christian Johansen/UNN

Behandlingen gir pasientene som har fått påvist prostatakreft med spredning til skjelettet en bedre livskavlitet, men legemiddelet er dyrt.

– En kur som dette består av seks behandlinger. Hver behandling koster 60.000 kroner. En kur kommer da på over 300.000 kroner, sier Traasdahl.

Ifølge overlegen er behandlingen smertelindrende og gir få bivirkninger.

Pasient Tor Birger Ingebrigtsen har kommet halvveis i behandlingen, og foreløpig har alt gått bra.

– Jeg håper jeg kan ha noen år til. Jeg har hatt som mål tidligere at jeg i hvert fall skal være her i høst, for 2. oktober har jeg vært gift i 50 år – kona og jeg, sier 75-åringen.