NRK Meny
Normal

Får neppe en krone etter milliard-konkurs i gruva

Sydvaranger Gruve AS gikk konkurs med 3,5 milliarder i gjeld. I dag kommer lista over dem som har tapt pengene.

Sydvaranger gruve

RAMMER LOKALT: Utstyret i Sydvaranger Gruve er pantsatt, og de lokale underleverandørene kan ikke regne med å få dekket sine tap.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Snart to månder etter konkursen skal bostyrer Leif Petter Madsen legge fram lista over kreditorer som gruveselskapet har gjeld til. Det skjer i Øst-Finnmark tingrett klokken 10.00 onsdag formiddag.

Leif Petter Madsen

Leif Petter Madsen er bostyrer etter gruvekonkursen.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Det er kommet inn krav på 3,5 milliarder kroner til boet. Morselskapet Northern Iron og DNB må ta det meste. Siden utstyret i gruva er pantsatt, må en rekke lokale aktører regne med å tape alt de har utestående.

Tapene fortsetter

Toma BarentsRent hadde storkontrakt på det generelle renholdet fram til gruveselskapet ble slått konkurs. Daglig leder Johnny Eliassen forteller om store tap.

– Vi har stilt krav på utestående fordringer for utført arbeid de siste månedene som det ikke var gjort opp for. Det beløper seg til ganske mange hundre tusen i direkte utførte tjenester. I tillegg hadde vi selvfølgelig leaset en del utstyr for produksjon både ved vaskeriene og ved anleggene. Det må vi betale for videre framover, til vi eventuelt får sagt opp avtalene.

Tapet for konsekvenser for driften av Toma BarentsRent.

– Vi må være mer nøkterne og forsiktige i framtida, sier Eliassen.

Dragsug

Nærmere 400 ansatte mistet jobben sin da gruveselskapet gikk konkurs. Men det har også gått med flere arbeidsplasser når underleverandørene har nedbemannet.

– Vi mistet jo en stor kunde. Arbeidsstokken er redusert ved at 12–15 deltidsansatte er sagt opp, sier Eliassen.

Sydvaranger, ansattmøte

Omkring 400 ansatte ble berørt av konkursen i Sydvaranger Gruve. Her er en del av dem på et allmøte i november.

Foto: Ksenia Novikova / NRK