NRK Meny
Normal

Fant tysk fly på vidda i Finnmark

Eventyrjente Guro Krempig sier hun følte seg som en oppdager da hun fant flyet på vidda i Finnmark.

Guro Krempig kommer over det tyske flyet som ligger ved fjellet Geaidnogaisa i Finnmark.

Eventyrjenter sesong 2

Guro Krempig sier hun følte seg som en oppdager da hun kom over flyet.

Tirsdagens episode av «Eventyrjenter» på NRK1 har utløst en rekke spørsmål om flyet Guro Krempig fant på vidda i Finnmark.

I videoen kan man se Krempig finne flyet og hennes reaksjon på dette. Hun spekulerer samtidig på hva som har skjedd med flyet og dets mannskap.

Flyet ligger sørvest for fjellet Geaidnogaisa på Finnmarksvidda.

«Tante Ju»

Flyet er av typen Junkers Ju 52, og ble nok skutt ned under andre verdenskrig. Dette var en flytype som ble mye brukt som transportfly under krigen, blant annet under invasjonen av Norge, men var også utstyrt med maskingevær.

Tyskerne kalte flyet «tante Ju» eller «Iron Annie», og ved starten av andre verdenskrig hadde tyskerne 552 slike. I løpet av krigen produserte de ytterligere 2.804.

Flere fly av samme type ligger ble også skutt ned i samme tidsperiode i Nord-Finland.

Junkers JU-52 på vei til Dien Bien Phu

En Junkers JU-52 avbildet under krigen.

Foto: Privat

Skutt ned

Flyet Krempig fant ble ifølge flyentusiast Kjell Sørensen skutt ned av russere. Nærmere bestemt Antonets i en Petlyakov Pe-3. Det er usikker hva som har skjedd med mannskapet, men flyet var på vei fra Nautsi i dagens Russland til Banak i Lakselv.

Nautsi var finsk før andre verdenskrig og et viktig punkt for finlenderne under vinterkrigen. Under andre verdenskrig ønsket tyskerne å kontrollere stedet på grunn nærliggende nikkelgruver. I dag eksisterer ikke byen lengre.

Banak var kanskje den viktigste flyplassen i Nord-Norge under krigen, og ble i sin tid bygd av tyskerne 1941–42, hovedsakelig som base for fly som angrep allierte konvoier til Murmansk.

Laster kart, vennligst vent...

Flyet skal trolig har vært enten på vei fra Banak til Nautsi på russisk side.

– Krydrer opplevelsen

Guro Krempig sier til NRK at det var utrolig stilig å komme over flyet.

– Jeg var litt oppstemt der og da. Men i ettertid synes jeg det var superkult. Jeg følte meg som en oppdager, sier hun til NRK.

Hun har vært borti etterlatenskaper fra krigen andre ganger hun har vært ute i naturen, blant annet et kjent flyvrak i hjemkommunen i Alta i Finnmark.

Hun synes det beriker turopplevelsen.

– Det er et helt annet spekter enn bare naturopplevelsen. Det å få historie inn i turen krydrer hele opplevelsen, forteller hun.

Eventryjenter

Guro Krempig har tidligere sett flyvrak i naturen i Alta i Finnmark. Under serien Eventyrjenter på NRK1 kom hun over et tysk fly.