NRK Meny
Normal

Fant avkappet elghode på rasteplass

I dag starter elgjakta i Norge, men i deler av Finnmark er den allerede i gang. På en rasteplass mellom Karasjok og Lakselv skaper et etterlat elghode, elgskinn og innvoller reaksjoner.

Elghode, skinn og slakteavfall på rasteplass

Elghode, skinn og slakteavfall som ble funnet på rasteplass.

Foto: Privat

Arvid Næss

Arvid Næss.

Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

Flere veifarende har reagert på at det sist helg ble funnet et avkappet elghode og rester av skinnet og beina til elgen, dumpet rett ved en rasteplass hvor det er stor trafikk.

Men Arvid Næss ved Karasjok lensmannskontor mener det er uproblematisk at det blir dumpet slakteavfall langs vei og ved rasteplasser.

– De elgene som blir felt blir slaktet hjemme, og slakteavfall blir dumpet langs vei og ikke så langt ute i terrenget. Jeg kan ikke se at det er noe problem at restene etter slakt blir dumpet.

Tor Inge Hellander i Statens vegvesen, som har ansvaret for fylkesveiene i Finnmark, er mildt sagt overrasket over uttalelsene til politiet i Karasjok

– Dette er slett ikke uproblematisk. Vi bruker masse ressurser på å holde veiområder fritt for både søppel og døde dyr. Så at man her nærmest tillater å la elgslakt ligge innenfor veiområder, det synes vi ikke noe særlig om, sier han.

Slakteavfall fra elg ligger slengt med annet rusk på rasteplass

Slakteavfall fra elg ligger slengt med annet rusk på rasteplass.

Foto: Privat

Kjenner til praksisen

Politiet i Karasjok mener at både Finnmarkseiendommen (FeFo) og Statens vegvesen er klar over praksisen med dumping av slakteavfall.

– De er nok fullt klar over det, for ofte er det lagt ut på nett at det er gjort funn av slakteavfall. Så de er nok oppdatert på praksisen i Finnmark, i de områder det er elgjakt. Det er ofte lagt ut på Twitter. Da vet folk at det er funnet slakteavfall, politiet har vært og sjekket det ut, og de har ikke funnet noe ulovlig med det, sier Næss.

Det tilbakeviser Hellander i vegvesenet.

– Akkurat denne saken er helt ny for meg. Jeg har aldri hørt at innvoller og hodet er dumpet innenfor veiområde. Dette er første gang jeg får en slik sak i fanget, sier Hellander.

Han oppfordrer jaktlag som har dumper avfall ved rasteplasser og ved veien må fjerne dette.

Må bruke sunn fornuft

FeFo oppfordrer jegere til å ta hensyn til andre når det gjelder dumping av slakteavfall.

Einar Asbjørnsen

Einar Asbjørnsen.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Einar J. Asbjørnsen, leder av utmarksavdelingen i FeFo, mener at det må brukes sunn fornuft.

– Det er ikke alle i samfunnet som er jegere. Mange kan reagere på skinn, blod og beinrester som ligger synlig. Og over tid vil det begynne å lukte, påpeker han.

FeFos anbefaling er å skjule slakteavfallet.

– Vi vil anbefale jaktlagene til å gjemme bort skinn og kløyver i skogen, og de kan godt grave det litt ned, sier Asbjørnsen.