Hopp til innhold

Få lærere får etterutdanning – aller verst i Finnmark

Andelen lærere i distriktene som tilbys etterutdanning er lav, tross at regjeringen har uttalt dette som satsing. Verst er det i Finnmark.

Jo Sigve Heitmann

Jo Sigve Heitmann er en av to lærere i Alta som får ta etterutdanning.

Foto: Inghild Eriksen

Lunsjpausen er over på Gakori skole i Alta, og inne klasserommet til 5.-klasse, gjør en av Finnmarks mest heldige lærere seg klar til time.

– Jeg har tenkt at jeg trenger å forbedre meg i matematikk, og være sikrere når jeg står foran klassen, å vite hva jeg gjør til enhver tid. Det er det jeg ønsker, sier lærer Jo Sigve Heitmann.

Vil ha selskap

Han er en av to som har fått ønsket om videreutdanning innenfor den statlige stipend- og vikarordningen innvilget, blant Alta kommunes rundt 400 lærere.

Heitmann skulle gjerne sett at han slapp å reise alene fra Alta, på videreutdanningskurs i matematikk.

– Det bør vel si at nivået på oss lærere ikke vil være som ellers i landet hvis vi ikke videreutdanner oss. Og vi gjør det jo ikke spesielt godt på nasjonale prøver i fylket heller, sier Alta-læreren.

60 av 2000

Og situasjonen i Alta er langt i fra enestående. Ifølge Utdanningsforbundet er det bare 60 av til sammen rundt 2000 lærere i Finnmark som starter på etterutdanning i høst.

I Alta kommune opplever man den nasjonale ordningen som for dyr. På tross av støtteordninger kan kommunen få reiseregninger på opp mot 100.000 kroner per lærer.

– Vil ta forferdelig lang tid

Det er lang vei fra sentrale ambisjoner til Finnmark, mener Utdanningsforbundet i Finnmark.

– Det vil ta forferdelig lang tid før hele lærerstaben er oppdatert. Hvis regjeringen virkelig mener å gjennomføre dette, så bør det være fullfinansiert, sier Kari Lium og legger til:

– Det er så store kostnadsforskjeller etter hvor i landet man bor, at det må være en kompensasjon for lange og kostnadskrevende reiser. At man sørpå kan få seg en flybillett til 2-300 kroner kan vi bare drømme om.

Gir ingen garantier

Nestleder i Finnmark Undervisningsforbund, Kari Lium

Leder i Utdanningsforbundet i Finnmark, Kari Lium, mener for få lærere tar etterutdanning.

Foto: Gunnar Tjikkom / NRK

Regjeringen har varslet strengere krav til lærernes kompetanse i matematikk, norsk og engelsk, og lover til sammen en milliard kroner til videreutdanning av lærere fremover.

Likevel vil ikke Kunnskapsdepartementet garantere at det vil betyr at mattelæreren fra Alta får selskap fra hjemfylket, når han reiser på etterutdanningskurs.

– Vi har en nasjonal finansieringsordning i dag, og den legger vi også til grunn til neste år. Så får vi komme tilbake til det når vi ser hvordan kompetansekravene lar seg innfase, statssekretær Birgitte Jordal fra Høyre.

At enkelte av distriktskommuner sender bare en eller to av sine lærere, innrømmer hun høres likevel høres lite ut, men understreker at det er enn så lenge vil være valgfritt i kommunene å etterutdanne lærerne.

Mener elevene betaler

Fylkeslederen i Utdanningsforbundet i Finnmark er ikke i tvil om hvem som tar den egentlige regninga.

– Vi har jo ganske godt utdannede lærere, men har flere ufaglærte enn resten av landet. Når vi ikke får delta i kunnskapsoppbyggingen er det jo lettere for at vi får mer utdatert kunnskap. Hva synes du om det? Det går ut over elevene, sier Kari Lium.