Ex-misbruker kritisk til medisinbruk

Det er for lett for rusmisbrukere å få store doser medisiner som rusbehandling. Det mener Mikal Rafael Molnes, som selv har vært tung rusmisbruker. Nå har han flyttet til fiskeværet Kiberg, og har vært rusfri i over ett år.

Mikael Rafael Molnes

Mikael Rafael Molnes er lykkelig og rusfri i Kiberg.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Å gi medisiner som avrusning blir som å hive bensin på bålet, sier Molnes.

Mikal Rafael Molnes var heroinavhengig. Han ble innlagt to ganger i løpet av 2010. Å spise piller samtidig som han skulle gjenta igjen og igjen at han var narkoman, ga han bare lyst til å ruse seg igjen. Metoden ble rett og slett for negativ.

– Så gikk jeg på møter, og da skulle jeg stå der å si: Mikal, narkoman. Og så kommer du under behandling og får noen tabletter. Du går jo bare å trykker etter å komme ut igjen, sier han.

Men Mikal hadde ingen tro på å kurere misbruk med medisiner. Han skrev seg ut etter fire uker.

– Det verste var jo at jeg følte meg stemplet som en mann det ikke lenger var håp for. En gang narkoman, alltid narkoman, sier han.

Men takket være iherdige foreldre som aldri ga opp, og et behandlingssenter i Sverige snudde det.

– Der var det veldig enkelt. Med en gang du har sluttet å bruke stoff så er du ikke stoffmisbruker lenger. Behandlingen gikk mer ut på å lære å kontrollere seg selv, og kommunisere for å bli sterkere og ta ansvar, sier Mikael.

Mikael Rafael Molnes

– Deilig å være rusfri, sier Mikael Rafael Molnes, som er kritisk til medikamentbruk for å bli rusfri.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Må tilby behandling uten medikamenter

Trude Rød er leder ved Finnmarkskollektivet. I dag tilbyr kollektivet behandling med og uten medikamenter. Hun har 15 års erfaring med beboerne på senteret, og mener at et tilbud om medikamentfri behandling må være til stede.

– De fleste ønsker å bli medisinfrie når de er ferdig i behandling. Og det det sier er jo at går du på medisiner, så trigges de mye fortere mot en sprekk for eksempel, forklarer hun.

Knut Boe Kielland, som er lege og har jobbet i mange år med stoffmisbruk forteller det er vanligere med medisinbehandling fordi det reduserer risikoen for å havne tilbake til sprøytemisbruk.

– Men mange vil nok få det rådet at det er mer stabilt og trygt å bruke metadon eller subutex. Samtidig gjør det jo ikke at man blir mindre avhengig, man blir heller mer avhengig av det, forklarer Kielland.

Og Mikael ble rusfri etter sju måneders behandling.

– Nå er det herlig å være stoffri, slår han fast.