Evakueringen i Honningsvåg opphevet

Evakueringen i Honningsvåg er opphevet, og de fem evakuerte har fått flytte tilbake.

Rasfarlige områder i Honningsvåg

SKAVLER: Områdene som er markert i denne fotomontasjen viser hvor det kan bygge seg opp skavler når kulingen kommer fra nordøst.

Foto: Politiet

Torsdag ble tre hus evakuert i Honningsvåg, i frykt for snøskred. Det har gått to snøskred over vei i Nordkapp kommune den siste uken, og politiet besluttet å evakuere husene og stenge veien.

Bakgrunnen var vanskelige værforhold, med store snøfall og lite vind. Snøen kom natt til onsdag, og siden har kommunen og politiet fulgt godt med på værvarselet og holdt kontakten med skredekspertene i Norges Geotekniske Institutt (NGI), som er øverste fagmyndighet.

Kristina Hansen

Nordkapp-ordfører Kristina Hansen (Ap) sier det blir en lettelse for henne og de andre innbyggerne i kommunen når de får ny Skarvbergtunnel. Den er en flaskehals, som er svært utsatt for snøskred.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

– Vi har hatt daglig kontakt den siste tiden, og følger nøye med, sier ordfører i kommunen, Kristina Hansen.

Beredskapsrapport

Hun forteller at natten har gått bra, og at det ikke har bygd seg opp mer snø i området som er avstengt.

– Vi tar beredskapsansvaret på dypeste alvor, og vi vet at det er skredfare over bebyggelsen over Honningsvåg, Holmbukt og Storbukt når det er slikt vær, sier Hansen.

Heldigvis er det mange år siden de har hatt en slik situasjon som nå så tett på befolkningen. Og de støtter seg på en rapport utført av eksperter tidlig på 2000-tallet, som viser hvor det er skredutsatte områder i kommunen.

– På innfartsåren E6 er det flere skredpunkt og registrerte skred, sier ordføreren.

Skumle fokkskavler

Knut Aune Hoseth, NVE

Regionsjef i NVE, Knut Aune Hoseth, sier været er på bedringens vei, og da vil også skredfaren minke.

Foto: NVE

Skredvarslingstjenesten til NVE, varsom.no, har ingen skredvarsling for kysten av Finnmark. Men det er lokal skredvarsling her, der vurdering av skredfare i bebyggelse og på en del veistrekninger inngår i prosjektet nordnorsk skredovervåkning sammen med NGI.

Likevel har NVE det regionale ansvaret for skredvarsling i Finnmark.

Skredfaren i området vurderes til å være 2 – moderat, og ikke spesielt høy, sier regionsjef i NVE, Knut Aune Hoseth.

– Men det er slik langs kysten av Finnmark at man gjerne lokalt kan få større skredfare. Nå er det en kombinasjon av store snøfall og lite vind som skaper problemer.

Aune Hoseth forteller at situasjonen er under bedring i Nordkapp, og at værsituasjonen framover ser gunstig ut.

– Vi vil ta en ny vurdering ut på dagen. Fokkskavler og fokksnø under og i fjellsidene bør man være forsiktig i foreløpig, det er der det er skummelt, sier regionsjefen.