Evakuerer tre hus i frykt for snøskred

Spesielle værforhold gjør at Honningsvåg kan bli utsatt for ras i løpet av natta eller morgentimene.

Rasfarlige områder i Honningsvåg

SKAVLER: Områdene som er markert i denne fotomontasjen viser hvor det kan bygge seg opp skavler når kulingen kommer fra nordøst.

Foto: Politiet

Tre hus med til sammen fem beboere er derfor evakuert, og Holmbuktveien er stengt.

– Det er relativt udramatisk, men vi velger å være føre var, sier konstituert rådmann Børge Grønlund. Han forklarer hva som ligger bak:

– Det har vært snort snøfall, men lite vind. Snøen har lagt seg og fått ligge i fred. Nå meldes det nordøst liten kuling. Med så mye snø på flatmark i fjellet er det en viss fare for at den flytter seg og bygger skavler på plasser vi ikke ønsker.

Snøen kom natt til onsdag, og siden har kommunen og politiet fulgt godt med på værvarselet og holdt kontakten med skredekspertene i Norges Geotekniske Institutt (NGI), som er øverste fagmyndighet.

Formelt er det politiet (lensmannen i Nordkapp) som besluttet å evakuere husene og stenge veien. De gjør en ny vurdering av situasjonen i morgen.

Minner om forrige skred

De evakuerte er to enslige og en barnefamilie. Noen er plassert på hotell, mens andre har tatt inn hos kjentfolk.

Husene som er evakuert ligger i Holmbukt, rett nordvest Honningsvåg sentrum. Hvis det går skred, vil disse husene trolig skjerme bebyggelsen nedenfor.

– Det siste skredet som gikk i området var i 1998. Vi har sett i dag hvordan dette bygger seg opp, og det er ganske identisk med situasjonen vi ser på bilder fra 1998, sier Grønlund.

Kommunen nyter godt av en grundig kartlegging som ble gjort av rasfaren tidlig på 2000-tallet. De samme ekspertene jobber fortsatt i NGI, og de kan gi råd basert på gammel kartlegging og ferske værdata.

Uværsvinter

– På sett og vis har vi hatt en spesiell vinter, med mye ruskevær. Det har ikke vært ekstreme stormer, men godt gammeldags skitvær. Hele januar har egentlig vært preget av skitvær, sier Grønlund

Det er bare et par dager siden snøskred sperret fylkesvei 173 litt lenger øst i kommunen, slik at fiskeværet Nordvågen ble isolert.