Erkjenner at de burde gjort mer på Storskog tidligere på høsten

Rapport fortalte at Politidirektoratet reagerte for sent med å støtte Østfinnmark politidistrikt.

Knut Smedsrud og Jan Eirik Thomassen

Avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Knut Smedsrud (til venstre i bildet), skriver at de fulgte situasjonen nøye. Men han sier også at de erkjenner at de burde ha satt inn mer ressurser tidligere på høsten.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne uka kunne avisa Finnmarken fortelle at politidirektoratets evalueringsrapport tar sterk selvkritikk for at det tok en måned fra politimester Ellen Katrine Hætta varslet om ressursbehov på Storskog, til de fikk tilført ekstra stillinger.

I rapporten kommer det fram at Justis- og beredskapsdepartementet ba politiet om å sende tilbake asylsøkere som hadde kommet fra Russland på engangsvisum – selv om politiet ikke anbefalte dette. Dette har russiske myndigheter i dag reagert på.

I dag sendte politidirektoratet ut sitt svar. De mener rapporten som det er tatt utgangspunkt i er uferdig og at den ikke er satt inn i en større sammenheng.

– Vi fulgte situasjonen nøye både i Finnmark og i Østlandsområdet og vi hadde regelmessig kontakt både med Østfinnmark politidistrikt og berørte politidistrikt og særorgan i østlandsområdet. Det ble gjort en fantastisk innsats av politiet i Øst-Finnmark høsten 2015. I ettertid er det imidlertid ikke vanskelig å erkjenne at vi burde ha satt inn mer ressurser på et tidligere tidspunkt, skriver avdelingsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet på egne hjemmesider.

Asylsøkere kommer på sykkel fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark

Asylsøkere kommer på sykkel fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Var opptatt på Østlandet

Direktoratet sier videre at de i september, da Politidirektoratet mottok den første varslingen fra Østfinnmark politidistrikt, allerede var opptatt med utfordringer med ankomster via grensen i Østfold og ikke minst knyttet til situasjonen ved Politiets Utlendingsenhet på Tøyen i Oslo.

– Dette tok mye av vår oppmerksomhet de første ukene. På det tidspunktet var det over 500 ankomster per uke til Østlandet, mens den store veksten i asylankomster til Øst-Finnmark nettopp hadde startet, skriver direktoratet.

De hevder de i løpet av få dager sendt flere politifolk til Finnmark for å støtte politidistriktet, og at det i løpet av høsten var totalt mer enn 100 ekstra medarbeidere som bisto politiet i Finnmark.

Solhjell med T-skjorte

ård Vegar Solhjell (SV) ønsker at saken skal bli gjenstand for kontrollhøringer på Stortinget.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Vil ta opp saken

Saken kan bli gjenstand for sak og mulige kontrollhøringer i Stortinget, varsler Bård Vegar Solhjell (SV).

– Når den endelige rapporten fra Politidirektoratet foreligger, vil jeg ta saken opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Instruksen som justisministeren skulle gjennomføre, kom jo etter at Stortinget hadde gjennomført et hastevedtak med lovendringer, uten høringer og komitébehandling, sier Solhjell til VG tirsdag.

Hadia Tajik vil ha svar på nøyaktig hva justisministeren visste om de faktiske forholdene på Storskog, og hvorfor han – etter hennes mening – ble handlingslammet.

– Hvis det som står i rapporten er riktig, viser det at Anundsen manglet kontroll på grensen over Storskog i lengre tid. Det er svært alvorlig. Vi påpekte manglene på kontroll allerede i høst, nå ser denne foreløpige rapporten ut til å vise det samme, sier Ap-nestlederen til VG.