Hopp til innhold

Er dette Norges mest attraktive by?

Hammerfest i Finnmark kjemper om tittelen «Norges mest attraktive by». Også to andre norske byer er i finalen.

Hammerfest

BOOM: Hammerfest var så sent som på 90-tallet en døsig fraflyttingskommune. Nå er den en petroleumsby en av Norges mest attraktive byer.

Foto: Allan Klo / NRK

Alf. E. Jakobsen

GLAD: Alf. E. Jakobsen (Ap) kan smile fra øre til øre.

Foto: Eiterå, Jon Terje / VG

– Jeg er veldig glad og stolt. Jeg er rørt over at så mange har stemt på oss. Dette er en veldig, veldig bra dag!

Det sier ordfører i Hammerfest Alf E. Jakobsen (Ap) til NRK. Byen hans er en av tre finalister til å bli Norges mest attraktive by, i 2016. En konkurranse i regi av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Hammerfest har et tett bysentrum. Der det før i tiden var lukkede industriområder i sentrum er det nå kommet en strandpromenade og kulturhus. Å ha liv og røre i sentrum har vært viktig.

– Folk skal bruke det nære byområdet. De skal trives og kose seg, ha kultur og revy her. Det skal være blomstrende aktivitet i sentrum, sier Jakobsen.

Og de to andre byene er ...

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er spent på hvordan av de tre byene som vinner tittelen. Om Hammerfest sier han følgende til NRK:

– Hammerfest er en by i utvikling etter at olje- og gassvirksomheten har kommet til byen. Det som juryen spesielt har trukket frem er at man har hatt god planlegging og fått god byutvikling. Man har tatt vare på mye av det gamle, samtidig som byen moderniseres gjennom den veksten man har hatt.

De to andre kommunene som kjever om den gjeve 1. plassen er Bodø og Asker. Sanner

Konglungen

IDYLL: Konglungen i Asker.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

sier at han synes det er spennende at to av de tre mest attraktive byene ligger i Nord-Norge.

Samtidig skryter han av Asker:

– For Askers vedkommende så er det spesielt trukket frem kollektivknutepunkt. At man bygger mye rundt der folk kan reise kollektivt, slik at man også får ned klimautslipp og folk kan reise mer miljøvennlig, sier han.

Strengt tatt er det ingen tettsteder i Asker som har bystatus, men juryen betrakter likevel Asker som en by.

– Forbilder

Erling Dokk Holm, dekan ved Markedshøyskolen, er jurymedlem. I en pressemelding begrunner han hvorfor nettopp Hammerfest, Asker og Bodø er i finalen:

Rekeselger Markus Olaussen gir reker til en kunde på havna i Bodø

BODØ: Rekeselger Markus Olaussen gir reker til en kunde på havna i Bodø.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Vi mener alle de tre byene er gode forbilder for bærekraftig byutvikling. Fellesnevnere er urban boligbygging og at byene har konsentrert servicefunksjoner i enkelte områder. I tillegg ser vi at alle tre har vektlagt sentrumshandel og utvikling av bykjernen, sier han.

Hammerfest-ordføreren synes det er flott at regjeringen for å ha en slik kåring:

– Slike avstemminger er med på å få politikere og andre til å tenke gjennom hva slags samfunn man vil utvikle, sier Jakobsen.

Det er Jan Tore Sanner som skal dele ut prisen etter det endelige valget er tatt av juryen i begynnelsen av juni. Først skal juryen besøke de tre byene selv.