NRK Meny
Normal

Enighet om én ting i skoledebatten: – Sats på lærlingplasser i Finnmark

– Finnmarksskolen trenger stasing på yrkesfag. Det var det ingen uenighet om da flere av listetoppene møttes til skolepolitisk debatt i Alta onsdag kveld.

Utdanningsdebatt i Alta

Høy temperatur og friske utspill i skoledebatten i Alta.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Da NRK Finnmark inviterte til sin fjerde og siste valgdebatt foran stortingsvalget på Alta videregående skole, var det i hvert fall liten tvil om hva politikerne ikke var uenige om: Skolen i Finnmark trenger mer satsing på praktiske fag, og det behøves flere lærlingplasser.

For et av de mest omfattende spørsmålene som ble stilt til kandidatene var hvorfor skolene i Finnmark fortsatt er dårligst i klassen.

Ambisjoner og høyere status

Miljøpartiets Ørjan Jensen etterlyste høyere ambisjoner på vegne av elevene og lærerne.

– Fellesskapet har for lave ambisjoner på vegne av ungene våre, sa Jensen.

Fremskrittspartiets toppkandidat, Bengt Rune Strifeldt, mente at læreryrket burde få høyere status.

– Vi må gjøre noen grep for å få flere faglærte lærere inn i skoleverket. Og da må læreryrket bli et statusyrke. Da vil det heller ikke være noe problem med et kompetansekrav for å slippe inn på lærerutdanninga, sa Strifeldt.

Utdanningsdebatt i Alta

Det var full sal på Alta videregående skole under onsdagens skoledebatt.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Avskilting

SVs Kirsti Bergstø tok fatt i regjeringas krav om kompetanseheving for lærerne og kalte det regelrett avskilting.

– Jeg syns det blir merkelig å si til lærere som i dag gjør en god jobb at de ikke lenger er bra nok, hilsen Høyre og Frp. Det syns jeg er en spesiell form for verdsettelse, mente Bergstø.

Fraværsgrensa

Fraværsgrensa i den videregående skolen ble også et hett tema under debatten.

Regjeringspartienes krav om ei 10-prosents fraværsgrense for å få karakter i et fag er et omstridt tiltak som må evalueres med varsomhet, mente flere av representantene fra opposisjonen.

Bengt Rune Strifeldt fra Frp påpekte at fraværsgrensa har ført til at fraværet i Finnmark har falt med 57 prosent. Høyres toppkandidat Frank Bakke Jensen var også enig i at regelen har fungert godt.

– Jeg trodde ikke mine egne ører da det ble en nasjonal debatt om det virkelig var sånn at ungdommen skulle stå opp og gå på skolen. Dette handler om holdninger, og fraværsgrensa er en veldig god sak, sa Bakke Jensen.

– Klarte meg likevel

Miljøpartiets Ørjan Jensen viste derimot til seg sjøl som en person som ikke ville kommet seg gjennom videregående skole hvis det skulle vært ei fraværsgrense i hans tid.

– Jeg kom meg faktisk gjennom med høyere fravær enn det som er tillatt i dag, og det gikk bra likevel, sa Jensen.

Skoledebatt på Alta videregående skole