Normal

En siste sjanse for kattene i Havøysund

I Havøysund har det vokst frem en koloni med hjemløse katter. Organisasjonen "En siste sjanse" har i løpet av den siste måneden jobbet med å fange inn de hjemløse dyra.

Hjemløs kattunge i Havøysund tatt i forvaring av "En siste sjanse"

En av de hjemløse kattungene som har blitt tatt vare på i Havøysund.

Foto: "En siste sjanse"

"En siste sjanse" er en dyrevernsorganisasjon og jobber med å gi hjemløse dyr, både katter, hunder og kaniner, et fosterhjem. For tida er de i Havøysund som er et av flere steder i Finnmark hvor det har vokst fram hele kolonier av hjemløse katter, gang etter gang.

– Vi ser det på de mindre stedene hvor det ikke er lokal veterinær. For å få en slutt på det, må man jo kastrere, sier styreleder for "En siste sjanse" i Alta, Kine Thomassen Østlyngen.

Hun forteller at alle slike kolonier har sin årsak i at en eller annen ikke har kastrert katta si.

– Og ei hokatt og en hannkatt ... så har du fort en koloni året etterpå. Så det å ha en lokal veterinær øker jo sjansen for at folk kastrerer kattene sine, og da minsker sjansen for slike kolonier, sier Thomassen Østlyngen.

Kine Thomassen Østlyngen i organisasjonen En siste sjanse

Kine Thomassen Østlyngen i "En siste sjanse" vil at folk skal si fra hvis de oppdager hjemløse dyr.

Foto: André Bendixen / NRK

Kort prosess

– Hvordan fanger dere dem?

– De tas med fangstbur, lures med mat inn i buret. Da tråkker de på en lem, og da smeller døra igjen bak dem. Så det er kort prosess.

– Og hvor tar dere dem da?

– Da har vi krisehjem i Havøysund som tar imot dem. Og der er de i påvente av at vi finner et fosterhjem et annet sted i fylket. Det koster bare tid og kjærlighet. Det er "Siste sjanse" som dekker alle utgifter, sier Kine Thomassen Østlyngen.

Forebyggende tiltak

"En siste sjanse" har jobba med kattekolonier både i Hasvik, Breivikbotn, Langfjordbotn, Lakselv, og nå i Måsøy. De ønsker seg folk som kan stille med et fosterhjem, men de ønsker også forebyggende tiltak. Det vil si kastrering både av hann- og hokatter.

Organisasjonen jobber, særlig gjennom sosiale medier, med å spre informasjon om hvorfor kastrering er viktig.

Dyr som skal avlives

– Vi forsøker også å ta oss av dyr som blir levert til veterinæren for avliving. Da har vi oftest kontakt både med dyreeieren og veterinæren i forkant, sier Kine Thomassen Østlyngen.

Hun legger vekt på at hjemløse katter ikke er som ville dyr.

– De kan nok overleve ute, men de har ikke noe liv. De er tross alt husdyr. Katter har heller ikke en pels som er beregna på en Finnmarks-vinter, sier styrelederen i "En siste sjanse" i Alta.

Nå håper "En siste sjanse" på å samle inn flest mulig hjemløse dyr før vinteren kommer.