Hopp til innhold

En fjerdedel av kongekrabbefiskerne kan få minimal kvote i 2016

Årsaken er at de i 2015 ikke har fisket på andre fiskeslag. Flere bruker romjula til et siste forsøk på å skaffe seg fangst nok til å få tilgang til kongekrabbekvote neste år.

KONGEKRABBE

De som kun har fisket kongekrabbe i år får minimal kvote i 2016.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det har vært helt legalt å organisere seg og bare være krabbefisker, og mange har tilpasset livet sitt etter det, sier Jo Inge Hesjevik.

Høyrepolitikeren og fiskeren fra Porsanger er kritisk til hvordan endringene i kvoteordningen for kongekrabbefiskerne har blitt gjennomført.

Jo Inge Hesjevik

Jo Inge Hesjevik tror mange vil få seg en ubehagelig overraskelse i 2016.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Jeg og store deler av fiskerinæringen er jo for at denne endringen skal gjennomføres, men det bør gjøres med en slik forutsigbarhet at folk ikke får det som en overraskelse. Flere kommer nok til å oppleve at lønna deres er borte til neste år, sier han.

– Burde ha visst det

Endringen går ut på at dersom du ikke har fisket noe annet til en verdi av minst 100.000 kroner i år, så kan du bli sittende igjen med en 10 prosents krabbekvote neste år. En endring mange ikke har fått med seg, selv om de ifølge Hesjevik burde det.

– Endringen ble vedtatt i sommer, og den endelige forskriften kom nå 18. desember med detaljer om hvordan det faktisk ble. Men når en sak er ute på høring er det ikke alle som leser høringsuttalelsene.

Ton Ola Rudi

Seniorrådgiver Ton-Ola Rudi i Fiskeridirektoratet mener fiskerne burde vært forberedt på endringen.

Foto: Robert Lundgren / NRK

Seniorrådgiver Ton-Ola Rudi i Fiskeridirektoratet bekrefter at mellom 110 og 130 av totalt 550 til 580 fartøyer kun har drevet kongekrabbefiske i 2015.

Han mener fiskerne burde vært forberedt på endringen.

– Det var jo et moment i høringen av forskriften for 2016 i vår, og så var dette med aktivitetskrav også et tema i evalueringen av kongekrabben i 2014.

Fisker på alle helligdagene

Rudi forklarer at det aldri har vært meningen at noen skulle satse kun på krabbefiske.

– Da det i sin tid var oppe i Stortinget ble var det slik at de som var berørt av utbredelsen av kongekrabbe kunne delta i fangsten.

Ifølge Hesjevik er det mange som bruker romjula i et siste forsøk på å skaffe seg stor nok fangst slik at det blir krabbekvote også neste år.

Kongekrabbefiske

Mange fisker kongekrabbe i tillegg til andre jobber, som for eksempel bussjåfør. Dette kan bli vanskelig i fremtiden.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Akkurat nå er jeg på en båt og hjelper en venn som skal klare kvotegrunnlaget sitt. Han har vært ute lille julaften, 1. og 2. juledag. Det var regler i forskriften som kom som man ikke kunne forutse, og da måtte man fiske mye hardere og bruke alle helligdagene frem til nyttårsaften for å komme i mål.

Kombinasjonsbruk av kongekrabbefiske og annen virksomhet kan bli vanskelig i framtida.

– Noen fiskere som er kommet veldig uheldig ut. Særlig unge nyetablerte, og fiskere som hovedsakelig har fisket kongekrabbe i 2015. Jeg syns det er vanskelig, for det har jo vært legalt å kun drive med krabbefiske. Du kan ha hatt jobb på en annen båt, vært på selfangst, eller kjørt buss, i tillegg til kongekrabbefisket.