Vil ha prikkbelastning for oppdrettsnæringa

– Sløvskap og dårlige rutiner skal straffes med prikker, mener Finnmark Frp. – Lite gjennomtenkt, svarer Sjømat Norge.

Oppdrettslaks

Rømmer oppdrettsfisk fra merdene skal bedriften få en av ti prikker på sin konsesjon. Dette er prikkbelastningen Finnmark Frp nå ønsker for oppdrettsnæringen.

Foto: Gorm Kallestad

På partiets årsmøte i Lakselv i helga gikk Finnmark Frp inn for å lage et system for prikkbelastning i oppdrettsnæringa, på samme måte som for førerkort.

Nå vil de at alvorlige feil og sløvskap skal straffes.

Odd Eilert Persen

Leder i Finnmark Frp, Odd Eilert Persen og hans partifeller i fylket mener prikkbelastning i oppdrettsnæringen vil hindre rømninger fra oppdrettsanlegg.

Foto: Finnmark FrP / Privat

– Sløvskap og dårlige rutiner skal straffe seg, og med det så skal vi skjerpe oss og slippe å få rømninger som får store konsekvenser, sier Odd Eilert Persen som er nybakt leder i Finnmark Frp.

Vil ha prikkbelastning

Persen ønsker ansvarlighet fra oppdrettsnæringa i hele landet. Han og partifellene i Finnmark håper de med forslaget skal få bukt med unødvendige uhell i fremtiden.

– Er det er store feil så skal bedriften få prikkbelastning nesten som ved førerkort.

For alvorlige feil skal altså en fiskeoppdretter få en prikk på sin konsesjon, og får man for mange kan konsesjonen inndras.

– Det er som om du har fått den åttende prikken på førerkortet. Da må du levere det inn, så får du det igjen eller må søke på nytt og får det tilbake etter en periode. Det samme er det vi ønsker for oppdrettsnæringa, sier Persen i Frp.

– Da kan du miste konsesjonen for gitte områder hvis du får de prikkene som er. Enkelt og greit.

Oppdrettslaks

I 2014 da NRK var med på å fiske ut oppdrettslaks øverst i Altaelva var 7 av 10 laks oppdrettsfisk, sent i sesongen.

Foto: Gyda Hesla

– Lite gjennomtenkt

Organisasjonen Sjømat Norge er kritiske til Frps fylkeslags forslag:

– Man skal være positiv til alle nye forslag som kan bidra til å gjøre næringen bedre –

Are Kvistad

Are Kvistad tror ikke Finnmark Frp tenkte seg helt om da de foreslo prikker til oppdrettsnæringen.

Foto: FHL, pressefoto

noe jeg nok kanskje ikke tror om dette forslaget, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad.

Han mener at oppdrettsnæringen allerede er strengt regulert gjennom de gjeldende lovene og forskriftene i dag, og at Frps forslag ikke er godt nok tenkt igjennom.

– Jeg synes det er overraskende og det virker lite gjennomtenkt. Det er sanksjonsmuligheter i regelverket allerede, og hvis vi skal få dobbelt opp med sanksjoner, vil det kunne føre til mer regler og mer byråkrati. Det tror jeg ikke Frp er et parti som ønsker, sier Kvistad.

Skal straffe sløvskap

Fylkeslederen i Frp understreker at de fleste i oppdrettsnæringa er flinke, og at det ikke er rømninger eller uhell som skyldes vær og vind Frp vil straffe, men det han omtaler som sløvskap.

– Det har vært mange tilfeller, og jeg vil ikke gå inn på noen konkrete, men man hører jo at det har blitt pumpet laks opp i merder som ikke inneholder nett, og det er slike ting vi vil til livs.