NRK Meny
Normal

Én av tre har brannfarlig vedovn

I Finnmark har omtrent 30 prosent en vedovn som kan være både brannfarlig og helsefarlig. Brannsjef i fylket mener det ikke er noe å bekymre seg over.

Vedovn

I 1998 ble det innført krav om at alle ovner som skal selges i Norge skal være rentbrennende.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

– Det å lære å fyre i ovnen i Finnmark er noe som går i arv fra generasjon til generasjon. Kunnskapen rundt fyring er dermed mye bedre i nord enn lenger sør, sier Arild Johansen, leder i brannforebyggende avdeling i Hammerfest.

Han mener folk i Finnmark har så gode oppfyringskunnskaper at de kan forsette å fyre i de gamle vedovnene som ble forbudt å selge etter 1998.

Vil forby de gamle vedovnene

Brannsjefen i Bergen, Johnny Breivik, mener de gamle vedovnene forårsaker så mye svevestøv at han vil forby bruken av dem.

Johnny Breivik

Brannsjef i Bergen, Johnny Breivik.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Fyringsmønster og fyringsmåten er viktig uansett hvordan ovn det er, men de nye ovnene forurenser seks ganger mindre enn de gamle i snitt.

Samtidig bruker de nye ovnene omtrent halvparten så mye ved.

– Vi ser på våre statistikker at de gamle ovnene er forbundet med flere branner og skorsteinsbranner, sier Breivik.

Arild Johansen mener vinden i Finnmark sørger for at svevestøvet ikke legger seg.

– Det er bare noen få som ikke vet hvordan de skal fyre opp med blant annet nok lufttilgang til bålet i ovnene, sier Johansen.

Kan føre til sykdom

Arild Johansen sier det er en veldig lav prosentandel av ovnene de har problemer med. Når det først er et problem, stammer det stort sett fra feil bruk.

– Det blir ikke verre jo eldre ovnen blir?

– Nei, det er han som står foran ovnen som er feilen hvis forståelsen av å brenne et bål og å fyre i ovnen ikke er til stede.

Vedovn

Svevestøv fra vedovner kan føre til flere sykdommer.

Foto: Erlend Aas, Aas, Erlend / Scanpix

Avdelingsdirektør i folkehelseinstituttet, Per Schwarze, sier det er flere farer med svevestøvet.

– Svevestøv er den komponenten i luftforurensningen som tilskrives flest for tidlige dødsfall i befolkningen. Slike sammenhenger finner man også ved ganske lave nivåer av luftforurensning, sier Schwarze.

Svevestøvet kan også føre til flere sykdommer.

– Da er det særlig luftvei- og hjerte- karsykdommer man tenker på, sier Schwarze.

Leder i brannforebyggende avdeling i Hammerfest, Arild Johansen, mener likevel de i Finnmark som har disse vedovnene ikke har noe å bekymre seg over.

– Fyr på riktig måte så er det ikke noe problem. De som tar til seg kunnskap og lærdommen, de endrer fyringsmåte. Dermed forsvinner problemene, sier Johansen.