Eldre kvinne falt ut fra vindu i helsesenter

Onsdag falt en eldre kvinne ut av et vindu i 2. etasje på Alta Eldresenter. Inga Marja Steinfjell og samboeren var på vei hjem fra fødeavdelingen og så kvinne falle ut av vinduet.

Alta Helsesenter og sykehjem

Det var fra et av vinduene i andre etasje på Alta Helsesenter at en eldre kvinne falt ut.

Foto: André Bendixen / NRK

– Vi hadde akkurat satt oss i bilen på vei hjem med det nye familiemedlemmet vårt. Så ser jeg i øyekroken at det faller ned noe fra annen etasje på helsesenteret.

Samboeren min sier «herregud det var jo et menneske», forteller en sjokkert Inga Marja Steinfjell.

Inga Marja Steinfjell

Inga Marja Steinfjell er sjokkert over at det er mulig at folk ramler ut av vindu ved et helsesenter.

Foto: Jenna Rasmus / NRK

Saken opprører

I full fart kjører paret til ulykkesstedet, og finner kvinnen rett ved veggen. Steinfjell forteller at de ser personalet se ut av det åpne vinduet uten å oppfatte hva som har skjedd.

– Jeg løper til damen og samboeren min løper inn for å hente hjelp. Hun prøver å reise seg, og hun er veldig forvirret. Men jeg prøver å få henne til å holde seg i ro, forteller hun.

Inga Marja Steinfjell forteller at etter hvert kommer det folk ut fra de andre avdelingene, og lege fra legevakta.

– Saken opprører meg veldig. Gamle damer – bestemødre – som er på en plass der de skal få hjelp, de skal ikke ramle ut fra vinduet. Det skal ikke være mulig.

– Og hun har så utrolig flaks. Der hun lander er det en bitte liten stripe med gress. Ellers er det asfalt. Men hun lander på gresset ved siden av en enorm stein, forteller hun.

Steinfjel forteller at ulykken skjedde i 14- tiden onsdag ettermiddag, med mange folk i området.

– Rett etter at hun falt ut var det flere som gikk ut hoveddøra uten å legge merke til hva som hadde skjedd. Damen falt rett ned forbi vaktkontoret på fødeavdelingen. Vaktkontoret kan heller ikke ha sett henne.

– Jeg håper de pårørende har fått beskjed, og at damen får en skikkelig unnskyldning. Og at hendelsen blir gransket. Dette skal ikke skje, sier hun.

– Alvorlig avvik

Kommunalleder for Helse og sosial i Alta kommune, John Helland bekrefter at en kvinne onsdag ettermiddag falt ut av et vindu onsdag ettermiddag.

– I forbindelse med den hendelsen fikk kvinnen legehjelp, og vi har også hatt møte internt på avdelingen. Vi føler det som et alvorlig avvik, sier han.

Jon Helland

Kommunalleder for helse og sosial i Alta kommune, John Helland erkjenner at det er et alvorlig avvik at en eldre kvinne falt ut av et vindu på helsesenteret.

Foto: Kai-Erik Bull / NRK

Helland forklarer at helsesenterets sykehjem er en korttidsplass der det ikke er spesielle sikringer.

– Folk skal kunne gå og komme som de vil. Vi må nå gå inn å se på detaljer omkring vindu, sikring av bygg og om rutinene våre er fulgt. Vi kommer også til å melde ifra til fylkesmannen, så det blir gjort en ordentlig gransking av det som skjedde, sier han.

Helland kan ikke si noe om kvinnens tilstand, bortsett at hun har fått behandling. Nå vil kommunen gå igjennom hendelsen og rutinene på avdelingen.

Blant annet vil sikring av vinduer bli vurdert.