NRK Meny
Normal

Ekspert: Russland har all interesse av å beholde lavspenning

Vi må slutte å se på den russiske politikken som homogen – altså at det Russland gjør et sted, vil de nærmest automatisk kunne gjøre et annet sted.

Joint Viking

Bildet er fra militærøvelsen Joint Viking i vinter. russland svarte med en enda større øvelse på andre siden av grensen.

Foto: Allan Klo

Hallvard Tjelmeland

Hallvard Tjelmeland er ikke enig i at det må rustes opp i nord.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

Det mener professor Hallvard Tjelmeland ved Norges arktiske universitet:

– Det er ingenting ved dagens situasjon som tilsier opprustning. Det ville vært en måte å eskalere en konflikt, når man heller bør bruke nordområdene til en arena for å nedskalere konflikter og som en arena for å komme ut av en vond sirkel, sier han.

Det har vært en isfront mellom Vesten og Russland siden russernes omstridte anneksjon av Krim i fjor.

Mener forsvaret må ruste opp

Bjørn Søderholm, tidligere ordfører i Porsanger for Høyre, mener det er naivt å bygge ned Forsvaret i Nord-Norge, og er med det enig med lederen i Norges offisersforbund, Egil André Aas, som sier at Forsvaret – slik det er i dag – ikke er i stand til å forsvare Finnmark.

Forsvaret må derfor ruste opp i Finnmark, mener de, men Tjelmeland er ikke enig:

– Hvis Norge skal ruste opp i nord, og markere en mer offensiv holdning til bruk av Forsvaret i nord, er ikke det en måte å vedlikeholde lavspenningspolitikken som har vært ført i nord gjennom generasjoner. Å legge opp til en polarisering mellom de arktiske statene er skadelig, og dumt, sier han.

Å trappe opp betyr at også Russland trapper opp, mener Tjelmeland. Han mener det nå er på høy tid at Vesten nå slutte å tenke på den russiske politikken som homogen. Altså at hvis Russland opererer på en måte i ett område, vil de nærmest automatisk kunne operere likt i et annet.

– Folk klarer ikke å se at den russiske politikken er sammensatt. Det som skjer i Ukraina og Georgia handler om helt andre om andre ting enn det som gjelder for den russiske politikken i nord.

– Har interesse av lavspenning

Tjelmeland mener Russland har all interesse av å beholde lavspenning i nord:

– Det har de signalisert gang på gang, gjennom samarbeidet i Barentsregionen og i Arktisk råd. Russland har ingen interesse av å åpne et nytt urolig hjørne i sitt gigantiske imperium.

Tjelmeland påpeker at Russland har mange konfliktområder og ønsker derfor å beholde det rolig i nordområdene der de har store ressurser som de deler med Norge.

– Nordområdene kan for Russland brukes som et utstillingsvindu for vilje til samarbeid og sivilisert konfliktløsning, sier han.