Hopp til innhold

Dykkertjenesten kan bli lagt ned – frykter liv kan gå tapt

Nye forskrifter kan gjøre det for dyrt å opprettholde dykkertjenesten i Alta. Det kan få konsekvenser for Nord-Troms og hele Finnmark.

Dykkeøvelse, Alta brannvesen

Å ha en dykkertjeneste i nærheten kan utgjøre forskjellen på liv eller død.

Foto: NRK

– Det er brukt masse penger på tilrettelegging for dykking. Vi har jobbet i 20 år for dette. Nå er endelig dykkertjenesten god, og så skal man bare legge ned. Det synes jeg er fælt, sier brannkonstabel i Alta brannvesen, Jim Daniel Pettersen.

Redningsdykkertjenesten ved Alta Brannstasjon står i fare for å bli lagt ned, på grunn av pengemangel.

Nye forskrifter som trer i kraft i 2020 krever nytt utstyr, dykkerbil og kursing for dykkerne. Sammen med driftskostnader er det snakk om to millioner kroner som skal til for at tilbudet skal forbli.

– Jeg er klar over at det koster en del, men beredskap koster penger, sier Pettersen.

Jim Daniel Pettersen

Brannkonstabel Jim Daniel Pettersen mener det er svært trasig om dykkertilbudet i Alta skal legges ned.

Foto: Nina Flage Nilsen / NRK

Må rykke ut fra Tromsø

Skulle tilbudet bli lagt ned, vil det berøre hele Finnmark og Nord-Troms.

Da må redningsdykkere rykke ut fra Tromsø ved drukningsulykker. Herfra kan utrykningsavstanden være på hele 800 kilometer.

Når det ofte handler om sekunder og minutter for å berge menneskeliv, fryktes fatale konsekvenser.

– Flere mennesker omkommer ved drukning enn brann i Norge, og vi er ikke noe unntak, sier kommunal leder for drift og utbygging i Alta kommune, Bengt Fjellheim.

– Vi har eksempler på at mennesker har blitt reddet med denne typen tjeneste. Når det nærmeste blir Tromsø, kan det bli for langt unna.

Dykkeutstyr i brannbil

Nytt utstyr og nye biler er noe av det som kreves i de nye forskriftene, som trår i kraft fra 01.01.2020. Dette har Alta kommune pr. nå ikke råd til å betale for.

Foto: Nina Flage Nilsen / NRK

Ikke interesse for spleising

Fjellheim forklarer at Alta kommune har forsøkt å få flere kommuner med på å betale for tjenesten, men hittil har ingen vært interessert.

– Vi er i en situasjon hvor vi ikke har midler til noe mer enn akkurat det vi drifter. Vi hadde neppe løftet saken hvis vi kunne løse dette selv innenfor eget område, sier han.

– Hvis vi ikke finner en løsning, legger vi ned tjenesten fra 1. januar 2020. Det har også å gjøre med sikkerheten til de som skal utføre dykkingen. Vi kan ikke gå på akkord med den.

Bengt Fjellheim

Kommunal leder for drift og utbygging i Alta, Bengt Fjellheim, sier de vil se hva de kan gjøre med situasjonen enten gjennom politiske organer eller administrativt.

Foto: Nina Flage Nilsen / NRK

Ikke i stand til å hjelpe

For dykkerne ved brannvesenet i Alta er det frustrerende om de plutselig ikke skal være i stand til å gjøre jobben sin.

– Vi kan ikke rykke engang, om det er snakk om personer som er druknet. Da er det Tromsø som blir kalt ut, sier brannkonstabel Pettersen.

Han påpeker at det som vil være enda verre er om de kommer i en situasjon hvor overflateredning utvikler seg til drukning.

– Da får vi problemer. Det blir en trasig opplevelse for oss som er her for å hjelpe og redde folk. Vi kommer fram, vi har kompetanse, men ikke nødvendig utstyr for å gjøre jobben vår.

Dykkerøvelse

Det er trist å ikke kunne være i stand til å gjøre jobben sin og hjelpe folk, mener brannkonstabel Jim Daniel Pettersen.

Foto: NRK