Du bryter loven hvis du deler disse Snapchat-bildene

Snapchat-profilen «fyllafinnmark» kan gjøre ungdom til lovbrytere før de aner. Regionlensmann Øyvind Lorentzen i Alta sier at flere har blitt straffet fordi de ikke skjønte hvor alvorlig det er å spre nakenbilder av personer under 18.

Bilder fra Snapchat-profilen fyllafinnmark

DELER KROPP: Hvis jentene på disse bildene er under 18, vil det være straffbart å dele bildene i sin usensurerte form. (NRK har sladdet/pikselert og beskåret dem her.)

Foto: Skjermdump

«Fyllafinnmark» er kanalen der ungdom deler festbilder, invitasjon til fester og nakenbilder av seg selv. Profilen på Snapchat er godt kjent blant elevene på Vadsø videregående.

– Det er ganske drøye bilder som er lagt ut der av folk fra hele Finnmark, sier Hanna Sofie Søfting.

– Ofte legger de ut ufrivillige bilder, og mange legger ut etter at de har hatt sex, sier Evy Jessen.

Brukerne kan sende inn bilder som legges ut anonymt. NRK fulgte profilen i en uke, og så at det meste som deles er nokså uskyldig moro. Men nakenbildene kan skape problemer, tror Henrik Jakola Skansen.

– Jeg tror de kommer til å angre på det i ettertid, om ett, to eller tre år, hvis folk tar skjermbilde.

Straffbart

Elevene ser at bildene kan spres uten kontroll når det er så mange brukere.

– Som oftest når de legger ut nakenbilder, ser man ikke ansiktet, men det er jo drøyt at de gjør det. Jeg tror de kan gå videre med saken og anmelde og kanskje få en straff etter hvert, sier Evy Jessen – og det har hun helt rett i.

– I Norge er all seksualisert framstilling av personer under 18 år straffbart, sier Lena Reif, leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos.

– Det kan straffes med bot eller fengsel i inntil tre år. Så om du har slike bilder av barn under 18 på telefonen eller datamaskinen, eller deler eller gjør dem tilgjengelig, så kan det straffes.

Ufrivillig

Snapchat som selskap kan neppe straffes for å medvirke til å spre ulovlige bilder. Ehandelsloven sier at de ikke har plikt til å overvåke brukerne sine.

Men brukerne som finner på å lagre eller videresende nakenbilder av ungdom, bryter loven.

– Det er jo ikke straffbart å sende et bilde av seg selv, men når det sendes videre. Selv om det har vært samtykke i første ledd, er det straffbart å sende det videre.

Det er heller ikke sikkert at alle nakenbildene på «fyllafinnmark» er delt frivillig.

– Jeg tror det går mer i å dele bilder av andre enn å legge ut bilder av seg selv, sier Evy Jessen.

Øyvind Lorentzen

Folk har delt bilder, nesten i vanvare, og blitt straffet for det, sier regionlensmann Øyvind Lorentzen.

Regionlensmann i Alta, Øyvind Lorentzen, understreker at det er regnet som et alvorlig lovbrudd å spre seksualisert bilder av mindreårige.

Det hjelper ikke å unnskylde seg med at man ikke har lest straffeloven.

– Det er flere saker hvor folk har delt bilder, nesten i vanvare, og blitt straffet for det. Det er ikke noen straffefrihetsgrunn å ikke være klar over hva konsekvensene kan bli.