NRK Meny
Normal

Dropper ilandføringskrav: – Vi må ha en plan B

Fylkesordfører Runar Sjåstad har droppet ilandføring av oljen som betingelse for oljeutvinning utenfor finnmarkskysten. Det til tross for at fylkestinget har vedtatt å kreve det.

Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Det har alltid vært et absolutt krav om ilandføring. Men i praktisk politikk får vi ikke det bestandig som vi vil. Da er det viktig at vi ikke står på siden av prosessene, men heller sikrer ringvirkninger på andre måter når vi ikke når frem med ilandføringskravet. Det handler om å ha en B-plan også, sier han.

Verken LO-sjefen eller fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) vil sette ilandføring som betingelse for oljeutvinning utenfor finnmarkskysten. Selv om fylkestinget tidligere vedtok å kreve det, skriver Ifinnmark.no, som først omtalte saken.

Terminal Veidnes

Slik skulle det bli. En oljeterminal på Veidnes i Nordkapp kommune. Istede blir det offshore-løsning. Ifølge Statoil kan funn av mer olje føre til at det blir ilandføring likevel.

Foto: Statoil

Mener seg presset av LO

Tirsdag fortalte lederen i Finnmark Arbeiderparti, Ingalill Olsen, at LO har forsøkt å presse fylkespartiet til å droppe kravet om ilandføring av olje. Olsen mener LO har forsøkt å presse fylkespartiet til ikke å stå steilt på kravet om ilandføring.

Verken fylkessekretær i LO, Bjørn Johansen, eller leder i LO, Gerd Kristiansen, har kjennskap til at organisasjonen har utøvet press mot partiet.

– Jeg har ikke opplevd å bli utsatt for press i denne saken fra noen parter. Men vi ser at det er uenigheter fra mange hold. Ikke minst er utbygger veldig tydelig på at man må se på alle løsninger hvis man skal realisere noen utbyggingsprosjekter, sier Sjåstad.

Ingallill Olsen

Leder for Finnmark Arbeiderparti Ingalill Olsen.

Foto: Stian Strøm/NRK

– Hvis det blir offshore, kan oljen bare ligge

Statoil har tidligere lovet ilandføring av olje til Veidnes, like ved Honningsvåg. En dramatisk fallende oljepris har satt selskapet på andre tanker.

– Vi har vært positive og vært med på å legge grunnlaget for dette. Hvis det blir offshore, da kan det faktisk bare være, sa Ingalill Olsen i 2014.

– Vi krever fortsatt at det blir ilandføring. Jeg forstår kravet fra Ingalill. Dette må bli tatt på alvor. Samtidig føler jeg ikke for å gå ut med noe ultimatum, men jeg forstår som sagt de som reagerer på dette, sa Sjåstad til teknisk ukeblad i 2014, etter vingling rundt Statoils ilandføringsplaner.

Utelukker ikke ilandføring

Likevel utelukker ikke Statoil en løsning som innebærer at oljen fra Johan Castberg vil føres til Veidnes i skip, for deretter å lastes over i større tankskip.

– Vi har likevel stått på. Statoil sa i går at det var mer enn 50 prosent sjanse for at vi skulle få en ilandføringsterminal i Nordkapp, sier Sjåstad.

– Vi har stått på vårt krav, og det ser ut som vi nå faktisk kan få gjennomslag for det også, sier han.

Det er Stortinget som til slutt tar den endelige beslutningen om hvem som for utvinne oljen, og på hvilke vilkår.