Hopp til innhold

Drømmer om visumfri sykkel-etappe fra Murmansk

Først tok de Nord-Norge med storm – nå vil Arctic Race of Norway utvide og ta en sjarmøretappe fra Russland. Men problemet blir å komme raskt over grensa, mener russlandskjennerne.

Arctic Race, Thor Hushovd

Arctic race of Norway vil ha med seg russerne til et ritt mellom Murmansk og Kirkenes.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Torsdag kom en optimistisk delegasjon fra Russland. Arctic Race vil nå sprenge enda flere grenser og vil ha med seg russerne til et ritt mellom Murmansk og Kirkenes. Løpssjef og ildsjel Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race håper løpet skal være realisert om knappe to år – med start i Murmansk.

– Det blir mest sannsynlig å sykle fra Murmansk til Kirkenes. Det er den visjonen vi har.

Har overgått forventingene

Representantene fra Arctic Race hadde med seg den franske løpsdirektøren Claude Rach, Barentssekretariatet og Finnmark fylkeskommune til møtet med Murmansk fylke. De oppfatter signalene fra russisk side som gode:

– Møtet var kjempepositivt. Da vi jobbet med Arctic Race for lang tid tilbake, var det ingen som trodde et var mulig å få til. Nå har vi fått til et arrangement med internasjonalt perspektiv i Nord-Norge. Vi har skapt ringvirkninger vi ikke kunne drømme om å få til, og vi har skapt et arrangement som alle føler seg stolte og glade for å stå bak, sier Dybdal.

– Nå ønsker vi å ta det et steg videre og vise at vi kan samarbeide på en helt annen måte enn hva vi har gjort tidligere, og at vi for første gang kan passere grensa uten måtte stoppe og vise visum.

Grensetrøbbel

Men det er det som er flaskehalsen: Grensepasseringa. Barentssekretariatet har lang erfaring med folk-til-folk-samarbeid. Heidi Andreassen fra Barentssekretariatet sier at de støtter prosjektet:

– For Barentssekretariatet er det et veldig spennende prosjekt som vi ønsker å følge utviklingen på. Vi ser at dette prosjektet kan skape enormt mye aktivitet i Nord-Norge og Barentsregionen. Spesielt innenfor felt som sport, kultur, turisme og næringssamarbeid, sier Andersen.

Lenin statue, Murmansk

En etappe fra Murmansk vil ha stor symbolsk betydning, mener Claude Rach.

Foto: Roger Manndal, NRK

– Foreløpig støtter vi det med våre kontakter og vår kompetanse, men vi ser gjerne en søknad fra Arctic Race.

– Hvor tror du flaskehalsen blir?

– Definitivt på grensepasseringen.

Men Knut-Eirik Dybdal lar seg ikke skremme av vanskelige grensepasseringer og kjølig klima mellom landene:

– De sa at de ønsket å jobbe videre med det. De har satt på folk som ønsker å jobbe videre med det og bringe det til et høyere nivå. Det må vi også gjøre med politikerne i Oslo og Nord-Norge. Jeg er ganske sikker på at hvis alle vil, så får vi det til.

Symbolsk grensepasssering

Også den franske samarbeidspartneren har stor tro på prosjektet. Claude Rach tror et slikt løp fra Murmansk til Kirkenes vil sette en ny standard i verdens sykkelhistorie:

– Det handler ikke bare om å gjøre noe spektakulært. Jeg tror at hvis dette skjer, vil det være den mest symbolske etappen i sykkelhistorien, sier Rach.

Arctic Race-delegasjon

Delegasjonen fra Arctic Race of Norway, Barentssekretariatet og Finnmark Fylkeskommune er optimistiske etter møtet i Murmansk torsdag.

Foto: Barentssekretariatet