Drømmen brast halvveis for Dallas

Han kom til Finnmark for å forsøke å bli historisk vinner av verdens tre største hundeløp. Men i Kirkenes måtte Dallas Seavey gi seg.

Dalas Seavey og hunden Gamble

Dallas Seavey på sjekkpunkt Kirkenes etter at han måtte erkjennet at hundespannet ikke ville klare å fullføre Finnmarksløpet på en forsvarlig måte.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Jeg vet ikke helt. Hundene virker ikke helt pigge. De er ikke syke, men jeg får likevel ikke spannet til å fungere optimalt, forklarer Seavey, som deltar i sitt andre løp i Finnmark.

Amerikaneren kom inn til sjekkpunktet i Kirkenes tirsdag kveld, langt etter teten.

– Jeg har hvilt mye underveis og jobbet med hundene for å få dem til å spise godt og yte best mulig. Men allerede ved sjekkpunkt Kautokeino måtte jeg erkjenne at jeg ikke har fått dem til å gå på alle plugger, sier han.

– Kanskje er det ettervirkningene av noe virus. Hundene har vært syke før vi kom hit, men jeg trodde de var kommet over det fullt og helt, sier han.

Seavey var en av årets favoritter. Da NRK snakket med tidligere onsdag, trodde han det skulle bli vanskelig å ta igjen teten. Men nå har han gitt seg.

– Flere av hundene ville trolig ikke klart å fullføre løpet på en forsvarlig måte, sier han.

Finnmarksløpet 2019

Dallas Seavey jaktet hundekjørernes trippelseier. Tidligere har amerikaneren vunnet både Iditarod og Yukon Quest, som to av de tre store hundeløpene i verden. Bare seier i Finnmarksløpet gjensto.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Uvante løyper?

– Jeg vet ikke om det er et annet føre og underlag med mye fokksnø som er forklaringen på at hundene ikek har ytt sitt beste. Jeg har brukt mye tid på massasje og stell av hundene, sier Seavey. Han forteller om støle og stive muskler og ledd på hundene.

Tidlig i løpet merket han at det ikke ville bli noen suksess, og allerede ved sjekkpunkt Levajok måtte han ta ut 16-timershvile.

– Selv det som skulle være ganske enkelt, ble vanskelig, sier han.

Planen for strekningen Kirkenes og tilbake til mål i Alta var derfor å ta det forsiktig og ikke presse på. Men etter 13 timer på sjekkpunkt Kirkenes tok han den tunge beslutningen og ga seg.

– Det er selvfølgelig frustrerende å måtte gi seg. I utgangspunktet har jeg et glimrende hundespann, men når de ikke er seg selv, er det naturligvis skuffende. Men heldigvis vet de ikke at de har reist halvveis rundt jorda for å delta i et hundeløp. Og vi har hatt det fint selv om resultatet ikke ble som forventa, forteller han.

Dallas Seavey

Dallas Seavey pakker sammen halvveis på årets Finnmarksløpet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Jaktet trippel

Dallas Seavey kjørte også Finnmarksløpet i fjor. Foran årets løp erkjente han at begikk altfor mange feil i fjor til å hevde seg i teten. I år var målet seier i et av de tre største hundeløpene i verden. Tidligere har nemlig amerikaneren vunnet Iditarod og Yukon Quest, som er de to andre store løpene. Seavey kunne med seier i Finnmark bli den aller første som kunne smykke seg med seier i alle disse prestisjefulle løpene.

Seavey har ikke tenkt å gi opp jakten på seier i Finnmark.

For å være best mulig forberedt ved en senere anledning kan det være aktuelt å komme til Finnmark allerede i desember. Slik kan både Seavey og hundespannet være best mulig forberedt på norske forhold.