NRK Meny
Normal

Dro på vidda med Ari Behn - stiller ut bilder i Hammerfest

Han kryssa Finnmarksvidda på snøskuter sammen med Ari Behn, og portretterte samer i kofte på gamlehjem i Kautokeino. Nå stiller den samiske kjendisfotografen Per Heimly ut bildene i Hammerfest.

Per Heimly

Fotograf Per Heimly stiller ut bilder i forbindelse med samisk uke i Hammerfest. Bak fotografen er utstillingens eldste bilde – et selvportrett tatt i Alta for mange år siden.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Det er alltid slik at når jeg skal et sted så må det være av en grunn. I Hammerfest har jeg aldri vært før, og når jeg fikk anledning til å komme hit for å vise bilder, så var jo saken grei, forteller Per Heimly. Denne uka har hans bilder åpnet Samisk uke. Bilder han selv karakteriserer som et tverrsnitt av det han jobber med.

Derfor er det både nakne damer med vannmelon mellom beina og koftekledde samer i glass og ramme.

Og nettopp ekspedisjonen til Finnmark i vinter for å ta de bildene Heimly selv mente han manglet ble litt av en tur.

Trær

Enkel Finnmarks-natur.

Foto: Per Heimly

Ble reineier

– Det var en fantastisk tur der jeg og Ari Behn kjørte skuter over vidda sammen med Mikkel Gaup. Jeg skulle jo hele tiden stoppe for å ta bilder, så de andre måtte til stadighet vente på meg, forteller han.

Og på turen proppet med høydepunkter så endte det med at Ari Behn fikk en rein.

– Min gode venn kan altså skryte av at han er reineier, forteller Per Heimly.

Men turen endte i Kautokeino der Heimly hadde fått avtale om fotografering på gamlehjemmet.

Samisk portrett

Ett av portrettene fra sykehjemmet i Kautokeino.

Foto: Per Heimly

– Jeg ville så gjerne ha portretter som kunne vise ekte levd liv, og det var utrolig å komme inn der og møte alle menneskene jeg trodde var festkledd i sine fargerike kofter, men som faktisk bare hadde på seg hverdagsklær, forteller Heimly.

Han sier han ønsket å lage portretter som løftet menneskene til helter.

Gjerne mer av Finnmark

Turen over vidda med fotografering av naken natur, en sjaman i et telt og gamle mennesker i kofte frister til gjentakelse.

– Det hadde vært artig å gjøre noe til TV fra Finnmark, sier Heimly og avslører at han jobber med en programidé sammen med Ari Behn.

– Noe i samme gata som serien fra USA der dere besøkte ulike miljøer?

– Kanskje det. Vi får se hva, når eller om det blir noe, sier han.

Bastarder

Utstillingen til Per Heimly inneholder også andre bilder fra hans produksjon enn Finnmarks-bilder. Dette bærer tittelen 'Bastards'.

Foto: Per Heimly