NRK Meny
Normal

Drar opp kjemper fra dypet

Havfiskefestivalen på Sørøya startet i dag, og fiskere fra hele landet skal dra opp kjemper fra dypet i Storfiskens rike hele helgen.

Fanget kveite

– Det er tungt å fiske, men det er kjempegøy. Stener Stenersen fra Asker tror denne dagen kommer til å kjennes i både armer og bein.

Han har dratt i land flere sei, men den største opplevelsen i dag er kveita han dro i land. Kveita var på 23 kilo, og Stenersen klager definitivt ikke.

– Jeg fikk på en mindre fisk lenger nede som jeg dro opp og plutselig ble det veldig mye tyngre, og snøret gikk mot bånd. Jeg har hørt at nettopp det kan være et typisk tegn på kveite.

Og da begynte Stenersen å drømme om den berømmelige kveita. Han forteller at han ett par tre ganger dro snøret oppover men det gikk nedover.

– Det var utrolig morsomt å se at det kom opp ei svære kveite. Det har jeg aldri opplevd før, forteller en entusiastisk og glad storfisker, som aldri før har fått fisk over fem kilo.

13 kilo. Stener Stenersen fra Asker

Stener Stenersen fra Asker med en torsk på 13 kilo. Festivalen har så vidt begynt, og det fiskes for harde livet.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Dagens høydepunkt

– Alle de andre måtte dra inn snørene sine sånn at vi hadde kontroll på kveita. Vi brukte sirka ett kvarter på å få den inn. Han hadde krøka kveita i siden også, så det føltes sikkert som ei kveite på mellom 40 og 50 kilo.

Cato Hansen, kaptein på Havcruise og ekspert forteller at når det skjedd måtte alle om bord i båten mobilisere. Kveita var på 23 kilo, og Stenersen klager definitivt ikke.

–Nei, jeg klager ikke. Dette er en fantastisk dag med det været, flott båt og når vi i tillegg får fisk så er det perfekt. Stenersen har ikke bare fått den største fisken men også den neststørste.

– Er dette nybegynnerflaks?

– Nei, jeg fikk også en torsk på 13 kilo. Den er ikke så livlig når den dras opp, men du kjenner at det er tungt. Så det er kjempegøy.

Tok torsk på åtte kilo

Pappa er stolt over sønnen på tolv år.

Olav drar i land fisk

Olav Stenersen (12) er også fornøyd med dagen, og fangsten.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Olav står ved siden av meg å fisker. Det er så utrolig morsomt å ha han med. Vi har sett fram til dette.

Olav Stenersen er også fornøyd med dagen.

I tillegg til en sei på fem kilo, dro han i land en torsk på åtte kilo.

– Det var fint, og jeg er fornøyd med fangsten.

Hør direkterapport fra Havfiskefestivalen her.

Med i to konkurranser

På Havfiskefestivalen på Sørøya har det vært satt rekorder tidligere, og spenningen er til å ta og føle på blant deltagerne på båten «Havcruise» idet de klargjør stengene sin.

– Målet er storkveita, og å få den største fisken på festivalen, sier Nina Vassbotten.

Hun er fra Harstad Havfiskeklubb, og er på Sørøya for første gang.

Havfiske
Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Og Nina fikk fisk. For henne var det ingen tvil om at det var torsk hun hadde på kroken.

– Det kjennes ut som om du drar opp en søppelsekk, forteller hun lattermildt. Seien spreller så det er lett å vite om det er torsk eller sei du har på kroken.

Ni deltagere fra klubben er spredt på forskjellige båter, og hun er spent på å komme i land og se hvor stor fisk de andre har fått.

– Jeg er i praksis med i to konkurranser, for i klubben har vi vår egen interne fiskekonkurranse. Det blir spennende, sier Vassbotten.

– Det er bra med fisk her ute nå

Gjengen kjørte fra Harstad i går til Sørøya. Åtte timer tok det til fergeleiet i Øksfjord.

– Dette er jo et fantastisk flott sted, sier Vassbotten.

Båtene har spredt seg etter at de noe før klokken 11 i formiddag la ut fra Sørvær. Klokken 12.08 har kaptein Cato Hansen på Havcruise funnet et godt fiskested, og gir deltagerne klarsignal.

– Vi er mellom Reis og Andottskallen nå. Her er det mange grunner, og god mulighet til å få fisk. Det er bra med fisk her ute nå, sier han.

Havfiske1
Foto: Eirik Hind Sveen / NRK