Hopp til innhold

Domstol: Russland må betale 50 millioner etter beslag av Greenpeace-skip

En internasjonal domstol krever at Russland betaler 50 millioner kroner i erstatning etter å ha bordet og beslaglagt et Greenpeace-skip i 2013.

Arctic Sunrise

Greenpeace-skipet «Arctic Sunrise» ble slept til Murmansk av russiske myndigheter i 2013.

Foto: Dmitri Sharomov / Ap

Erstatningen skal gå til flaggstaten Nederland, ifølge kjennelsen fra Den faste voldgiftsdomstolen i Haag.

Skipet «Arctic Sunrise», som tilhører miljøorganisasjonen Greenpeace, ble bordet av russiske spesialstyrker under en protest mot oljeboring i Arktis. I dommen heter det at Russland «brøt sine forpliktelser under havretten da de gikk ombord, undersøkte, inspiserte, arresterte, anholdt og tilbakeholdt skipet».

Arctic Sunrise

Greenpeace har flere skip som aksjonerer mot leteboring og oljeboring i arktiske strøk. Dette er «Arctic Sunrise» som ble tatt i arrest av russiske myndigheter i Barentshavet.

Foto: Will Rose / © Will Rose / Greenpeace

Aksjonerte mot oljerigg

Det foregikk ikke uten dramatikk da «Arctic Sunrise» ble tatt i arrest av spesialstyrker.

Skipet befant seg ved en russisk oljeplattform i internasjonalt farvann, men i russisk økonomisk sone, sør for øya Novaja Semlja. Væpnede soldater firet seg ned på dekk fra et helikopter.

30 Greenpeace-aktivister fra 19 land ble pågrepet da russiske styrker aksjonerte mot skipet i midten av september 2013. De ble siktet for piratvirksomhet og satt fengslet helt til desember samme år, mens «Arctic Sunrise» ble slept til Murmansk hvor det var i arrest mens russiske myndigheter etterforsket materialet som ble beslaglagt om bord.

Greenpeace activists climb Statoil rig to protest world’s northernmost drilling site

Greenpeace protesterer mot oljeleting så langt nord.

Foto: Greenpeace

Uvisst om Russland betaler

Den faste voldgiftsdomstolen konkluderte i 2015 Russland hadde brutt Havrettskonvensjonen og at landet måtte betale erstatning. Størrelsen på erstatningen ble offentliggjort tirsdag.

Om russiske myndigheter kommer til å betale erstatningen, er uklart. Landet har tidligere gjort det klart at den ikke anerkjenner Haag-domstolens myndighet i denne saken.

Både Greenpeace og regjeringen i Nederland er godt fornøyd med domstolens kjennelse. Miljøorganisasjonen opplyser at Arctic Sunrise for tiden ligger i Tromsø, klar til å utfordre Statoils planer om mer oljeboring i Barentshavet.

Greenpeace-demonstranter i gummibåt ved Goliat-plattformen

Greenpeace skal igjen demonstrere mot boring i Barentshavet.

Foto: Mitja Kobal / Greenpeace