Dobbeltdrapet i Kirkenes: – Ta vare på hverandre

KIRKENES/ALTA (NRK): Dobbeltdrapet i Kirkenes har rystet lokalbefolkningen. – Det viktigste vi kan gjøre nå er å ta vare på hverandre, sier lederen for kriseteamet i Sør-Varanger og fylkeslege Mona Sødenå.

Dobbeltdrap i Kirkenes

Venner og bekjente av de to drepte i Kirkenes hadde lagt ned blomster utenfor åstedet mandag 29. august 2016.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Jobben vi gjør er svært tung. Jeg synes hele tragedien er vanskelig å snakke om, sier lederen for kriseteamet i Sør-Varanger, og fylkeslege, Mona Sødenå.

Et lite samfunn

– Vi startet i morges med å sørge for at barna fikk omsorg. Skolen har gjort en fantastisk jobb med å gi informasjon til klassen og andre ved skolen. Videre har vi jobbet med å komme i kontakt med de pårørende fra Thailand, sier Sødenå.

Leder kriseteamet

Leder i kriseteamet i Sør-Varanger, Mona Sødenå.

Foto: NRK

Både kvinnen (37) og hennes sønn (12) som ble drept i Kirkenes i natt var begge thailandske statsborgere.

Det thailandske samfunnet i Kirkenes består av omtrent 50 personer. Sødenå sier de nå jobber med å kartlegge hvem de er.

– Hvordan skal dere bistå dette samfunnet i tiden fremover?

Det har vi ikke tatt stilling til enda. Vi må finne ut mer om hvordan miljøet er, og om det er ressurspersoner. De vi kjenner til fra miljøet på dette tidspunktet tar godt vare på hverandre. Det håper jeg alle gjør, det er det viktigste man kan gjøre i slike situasjoner, sier Sødenå.

Dobbeltdrapet i Kirkenes

I kveldstimene brenner det flere lys foran leiligheten hvor drapet skjedde. Flere har lagt igjen blomster og personlige brev.

Foto: Allan Klo / NRK

Veien videre

Politiet har best Kripos om bistand i etterforskningen. De skal ankomme Kirkenes mandag kveld for å hjelpe til med blant annet å sikre bevis.

Sødenå sier veien videre foreløpig er uklar.

– Vi må vurdere veien videre i morgen. Det er for tidlig å tenke på veien videre i dag tror jeg. I dag har vi konsentrert oss om barna og skolen, sier Sødenå.

Hun sier de også har hatt gode samtaler med ambulansepersonell og politi som var involvert på åstedet.

Flagget på halv stang

I dag har kriseteamet fokusert på barna. Skolen flagget i dag på halv stang.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Den thailandske ambassaden sier til NRK at de reiser til Kirkenes i morgen tidlig, og at de i dag har jobbet med å varslet myndigheter og pårørende i hjemlandet.

UNN opplyser at tilstanden til den siktede mannen er alvorlig men stabil. Han skal være utenfor livsfare.