Disse fuglene overlevde ikke den kalde starten på sommeren i nord

Så langt har det vært en kald sommer i Nord-Norge så langt. Kulde og matmangel gjør at mange fugler ikke overlever livets første fase.

Døde fugleunger

Dette bildet er tatt den 9.6.16 og viser døde meiseunger i fuglekassen som var på husveggen.

Foto: Trond Eriksen

Trond Eriksen

Trond Eriksen i Lebesby forteller at mange av meisungene i kassene er døde etter sommerkulden.

Foto: Privat

Trond Eriksen i Lebesby i Finnmark forteller at de har et påmontert kamera på kassen ved husveggen, og at de har fulgt med kjøttmeisen som bodde der. Kjøttmeisen la 11 egg, og 10 av dem klekket ut.

Den første tiden gikk matingen av fugleungene veldig greit. Eriksen sier at når de skulle se til dem over helgen, var alle døde.

En «katastrofe» for småfuglene, sier han.

– Jeg har cirka 35 fuglekasser, og når jeg tok en forsiktig kontroll av fem av disse kassene var det døde fugleunger i alle, forteller han.

Kulde i Finnmark

I dag, fredag, startet NRKs nye sakte-TV om fuglelivet på Hornøya i Finmark. Etter en varm mai måned i fylket har det vært en iskald start på sommeren.

Kulden mener Trond Eriksen fortklarer hva som har skjedd med meiseungene.

– Da var det jo varmt og mye innsekter, men så kom denne kalde perioden som medfører lite innsekter til ungene. De har heller ikke fjær så tidlig, så de kan ha frosset i hjel, sier han.

Trond Amundsen, NTNU

Trond Amundsen, NTNU, sier at kulden fører til matmangel.

Foto: Kristin Heggdal / NRK

Det er sorthvit fluesnapper og kjøttmeiser i fuglekassene. Han har ikke sett til de andre fuglekassene enda, fordi han ikke ønsker å forstyrre.

– Hvis det er samme trenden på de andre fuglekassene, er dette et virkelig dårlig år for småfuglene, sier han.

Matmangel

Trond Amundsen, professor i biologi ved NTNU, er klar på at kulden kan ha mye å si når fugler ikke overlever livets første fase.

Kjøttmeisen lever på innsekter, og når det er kaldt blir det lite innsekter. I tillegg blir det kaldt i reirene. Dødeligheten kan skyldes en kombinasjon av kulde og matmangel, men da først og fremst at kulden fører til matmangel.

– Færre overlever når det er en kald start på sommeren. Det skyldes både høyere dødelighet på grunn av matmangel men også at kulden fører til færre egg og mindre kull, sier Amundsen.

Trond Eriksen påpeker at kjøttmeisen kan hekke flere ganger, men at de vil ikke legge så mange egg neste gang.

– Det er ikke for sent for flere unger, men det er jo en tragedie for småfugl allerede, sier han.