Discovery Channel lager TV-serie i finnmarksbygd

Med fiskeri som bakteppe, skal lille Veidnes i Lebesby kommune gjøres kjent for hele verden. I neste uke starter Discovery Channel innspillingen av en TV-serie i bygda med drøye 50 innbyggere.

Veidnes

Dette er noen av deltagerne i Discovery Channels TV-serie fra Veidnes. Fra venstre, Matz Vegar Lyder, Kirill Svendsen, Alma Arlikeviciene, Svein Vegar Lyder, Moahamedine Turre, Katrin Marthinsen.

Foto: ITV Studios Norway

– Sammen med Discovery Channel kommer vi til å lage en veldig spennende og kul serie som skal handle om det tøffe fisket i Barentshavet med små båter på stor sjø. Samtidig vil vi fortelle om det unike livet på et lite sted. I verdenssammenheng er det veldig spesielt å bo så langt nord, ganske isolert, med den værtypen og de forholdene som er der, forteller produsent i ITV Studios Norway, Thomas Dubourcq.

Thomas Dubourcq

Produsent i ITV Studios Norway, Thomas Dubourcq.

Foto: Privat

LES MER: Fra utskjelt råvare til delikatesse verden over

Bygd i vekst

I neste uke starter innspillingen av TV-serien om livet i bygda Veidnes, nesten ytterst i Laksefjorden i Lebesby kommune. Det som har gjort utslaget for TV-selskapet, er at stedet er inne i en vekstperiode takket være etableringen av et fiskebruk.

– Det finnes en mann der ute som har ambisjoner om å få Veidnes til å vokse i stedet for å avta i størrelse. I stedet for fraflytting og å gjøre det motsatte, forsøker han å skape vekst. Dette skal vi forsøke å få frem, understreker Dubourcq.

Skeptisk

Og hovedpersonen det snakkes om, er Svein Lyder. Fiskebrukeieren ønsket i utgangspunktet ikke å ha TV-folkene hengende rundt beina samtidig som fiskesesongen starter.

– Til å begynne med var vi usikre. Vi driver en bedrift der det stort sett er hektisk aktivitet. Med en TV-produksjon rundt oss betyr det at vi må bruke tid vi egentlig ikke har. Før vi sa ja, gikk vi noen runder med oss selv i forhold til om vi hadde tid til å være med, sier han.

Viser norsk fiskerinæring

Discovery Channel

De siste månedene har TV-selskapet gjort flere opptak med blant annet fiskebrukeier Svein Lyder.

Foto: ITV Studios Norway

Det som gjorde utslaget var muligheten til å vise fram norsk fiskerinæring for TV-seere over hele verden.

– Jeg håper det vil sette bygda vår på kartet og vise hvor fint vi har det på Veidnes. Selv har jeg jobbet med fiskeri siden jeg var guttunge. Dette kan vise verden hvordan norsk fiskerinæring fungerer. Samtidig er det kanskje god reklame, sier han.

Laster kart, vennligst vent...

Veidnes ligger nesten ytterst i Laksefjorden i Lebesby kommune.

Øker innbyggertallet

Når TV-selskapet rykker inn på Veidnes i neste uke, representerer det en ikke ubetydelig økning i innbyggertallet. I dag er det rundt 50 fastboende i bygda.

– Det dreier seg om regissører, kamerafolk, assistenter og litt til som skal være der i flere måneder. I tillegg jobber vi med å få inn aktører fra andre deler av Skandinavia som skal få prøve seg som fiskere og det å bo i et lite samfunn som Veidnes, sier Thomas Dubourcq.

LES MER: – En ære å få åpne skolen på nytt

For Svein Lyder og resten av familien betyr det mange måneder med kameralamper som nærmeste nabo.

– Gruer du deg?

– Det blir selvsagt litt rart og ikke minst en annen hverdag enn det vi er vant med. Joda, vi gruer oss litt, smiler han.