NRK Meny
Normal

Dette skal sikre arbeidsplasser i landbrukskommunen i øst

Snart skal hele Norge forsynes med en «urgammel» yoghurtsort.

Ny yoghurt fra Tana

EKTE «TANA-YOGHURT»: Ny meieriteknologi gjør dette mulig.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Meieristøylyden av den aller første produksjonen av et helt nytt melkeprodukt, runger inne på meieriet ved Tana bru.

Og alt må stemme. De ansatte skal med gammel teknikk, men i moderne form, produsere en type yoghurt med mindre sukker, mindre fett, og mer protein til norske forbrukere.

– Vi er helt alene om å bruke denne nye teknologien, forteller meieribestyrer Eirin Utsi.

Fra meieriets side mener man at yoghurtproduksjonen sikrer arbeidsplasser både på meieriet, og hos bøndene i Øst-Finnmark.

Meieriansatte i Tana

HER PRODUSERES YOGHURTEN: De ansatte ved Tine Meieri ved Tana bru, sørger for at «hjulene går rundt» i fabrikklokalet.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Produksjonsmåte fra gamle dager

Meieribestyrer Eirin Utsi

ENESTE KESAMPRODUSENT: I dag er det 25 ansatte ved meieriet hvor Eirin Utsi er bestyrer. Fra før av produserer hennes meieri all Kesam for Tine i Norge.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

– Man kan sammenligne dette med den gamle måten å produsere yoghurt på, hvor man hang syrnet melk i et klede. Da fikk man myse og satt igjen med en tykk og fyldig yoghurtmasse.

– Det er i grunn det vi gjør i stor skala her, sier meieribestyrer Eirin Utsi.

For meieriet ved Tana bru er utvikling og produksjon av nye produkter helt avgjørende for å sikre videre drift.

– Det betyr at vi får opprettholde de arbeidsplassene vi har, tillegger Utsi.

Strenge melkekrav

Melkebonde Hanne Harila

PRODUSERER ETTER STRENGE KRAV: Hanne Harila er en av de store melkebøndene i Øst-Finnmark. Hennes kyr står for cirka 400 tonn melk i året.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Nyskaping og utvikling ved meieriet i Tana sikrer at det er stor etterspørsel etter melken fra melkebonde Hanne Harila i Kariel.

– Det er helt fantastisk. Vi leverer melk hver tredje dag hit. Jeg synes det er kjempeartig at de får det til her i Tana.

– Det setter vel krav til deg som melkebonde?

– Ja, det er veldig strenge kvalitetskrav på all melken man leverer. Spesielt kesamen krever toppkvalitet hele tiden. Det er nok det melkeproduktet det er aller vanskeligst å produsere i Norge, sier Harila.

Straks klar for forbrukeren

Fra slutten av februar skal hele Norge forsynes med den nye yoghurten fra Tana.

NRK spør meieriansatte Jørn Vidar Guttorm om han selv har prøvesmakt på det nye produktet.

– Ja, det har jeg. Den er jo laktosefri, og jeg tåler jo egentlig ikke melk, så det passer supert, svarer han.

De meieriansatte er klar til å stå på ekstra for at det nye yoghurtproduktet skal bli en suksess.