NRK Meny
Normal

Sa opp jobb i oljebransjen for å satse på campingdrømmen

Hun ville leve det gode liv. Veien var derfor kort fra bymas og en sikker jobb i oljebransjen til en øde plass mellom bjørner og fuglesang. Øverst i Pasvikdalen i Finnmark har hun funnet lykken.

Hanne Tove Eike

Hanne Tove Eike driver campingen i Pasvik og viser stolt frem en ørret på 4,3 kilo som en kompisgjeng fikk fredagsettermiddag ved campingen.

Foto: Privat

– Roen, det bare er stilt. Det er ikke noe mas, det er bare å leve mer i naturen. Du får prøve deg fram på nye ting, og det liker jeg best. Vi opplever ting, det er fugler utenfor huset og reven går rundt her. Du kan bruke naturen på en helt annen måte enn det du gjør i byen.

Slik beskriver Hanne Tove Eike fra Sola i Rogaland, den nye hverdagen hennes.

Kontrasten til en hektisk hverdag i oljebransjen på Sola ved Stavanger kunne nesten ikke vært større. I april var Hanne Tove med to gutter på plass for å drive campingplass på helårsbasis, 65 kilometer fra nærmeste butikk.

Nærkontakt med naturen og naboene

Hanne Tove Eike

Hanne Tove trives godt i sin nye jobb på campingen i Pasvik.

Foto: Privat

– Det er et veldig stort sprang. Jeg vet ikke hva jeg skal sammenligne det med. Det er jo bare 22 mennesker som bor her. Vi var vel 50 på gata der jeg bodde før, men det går veldig bra, sier Hanne Tove.

Svigerforeldrene til Hanne Tove drev campingplassen. Men sykdom gjorde at stedet stod i fare for å bli stengt. Hanne Tove hadde hatt mange fine somre i Pasvik. Hun bestemte seg for å ta over.

Det er en beslutning hun ikke har angret på. Hanne Tove har hatt nærkontakt med bjørn to ganger i sommer, og mener bylivet er fattig i sammenligning.

– Alt er bare et mas, du kan ikke komme innom på en kopp kaffe, hvis du ikke har planlagt det eller bestilt tid i forveien. Her oppe er det stort sett alltid tid, og hvis du kommer i middagstiden, så får du jo middag hvis du vil ha. Sørpå lukker de kjapt døra hvis de spiser middag, forteller hun.

En oljebransje i endring

Hanne Tove Eike

Hanne Tove Eike tenker på de som mister jobbene sine i oljebransjen, og er glad for at hennes jobb ble tilgjengelig for noen andre.

Foto: Privat

Selskapet Hanne Tove jobbet i, drev med utleie av utstyr til de store oljeselskapene. For dem ble det gode tider da oljebransjen oljebransjen begynte å møte motgang .

– Selskapene ville jo heller leie enn å kjøpe, da økonomien i oljebransjen fikk nedgang. Min jobb var sikker, men jeg tenker på alle de som mister jobbene under nedbemanningene. Derfor er jeg glad for at noen annen kunne få den jobben jeg hadde, sier Hanne Tove.

For henne var det likevel ikke avgjørende når beslutningen skulle tas.

Både for fastboende og turister er sauna ved vannkanten populært. Ørret på flere kilo vaker like utenfor. Hanne Tove har hatt nærkontakt med bjørn to ganger i sommer.

– Mitt råd er å tørre ta sjansen hvis en sjelden mulighet i livet åpner seg, sier Hanne Tove.

Hanne Tove Eike

Et av Hanne Toves daglige gjøremål er å måle temperaturen i vannet ved campingplassen.

Foto: Privat

LES OGSÅ: – Tilbake til det ordentlige livet