NRK Meny
Normal

Denne ordføreren fikk 71,1 prosent av stemmene

– Vi må nok tilbake til krigen for å se lignende tall, sier Arbeiderpartiets Alf E. Jakobsen.

Alf E. Jacobsen

VALGVINNER: Med 71,1 prosent av stemmene kan man lett utrope Arbeiderpartiets Alf E. Jakobsen til valgvinner i Hammerfest.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Valglogo

I år kan Arbeiderpartiet skilte med hele 71,1 prosent av stemmene i Hammerfest.

Det er tall man vanligvis finner i mindre demokratiske land.

– Hadde dere forventet dette?

– Vi hadde forventet et litt lavere tall, men det er en stor tillit vi nå ser. Nå er det opp til oss å forvalte denne tilliten, sier Aps ordfører Alf E. Jakobsen.

– Hvorfor er det slik?

– Vi har gode kandidater og vi har vist at vi kan utvikle Hammerfest, så det tror jeg er kjernegrunnen til at vi får så stor tillit. Vi må nok tilbake til krigen for å se lignende tall, sier Jakobsen.

Alf E. Jacobsen

STYRT SIDEN 1999: I Hammerfest er han kjent for både å jage reinsdyr på avveie og for å plukke søppel fra Hammerfests gater.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Helt eksepsjonelle tall

– Selv da Arbeiderpartiet hadde flertall i Stortinget, i partiets gullalder, fikk de aldri mer enn 48 prosent på landsbasis.

Valforskar Hilmar Rommetvedt

OPPSIKTSVEKKENDE: Slik karakteriserer statsviter og leder for Rogalandsforskning, Hilmar Rommetvedt, brakvalget Arbeiderpartiet har gjort i Hammerfest.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Det sier statsviter og forskningsleder ved Rogalandsforskning, Hilmar Rommetvedt.

I Årdal har Arbeiderpartiet pleid å ligge på 75 prosent, men Årdal er et gammelt industristed med arbeiderbastion, forteller Rommetvedt.

– Det er det nærmeste en tilsvarende oppslutning vi kommer. Der har Arbeiderpartiet også i år mistet 30 prosent av oppslutningen, og har dermed gjort et brakvalg med negative fortegn, sier Rommetvedt.

Han mener Jacobsen har gjort et eksepsjonelt godt valg i Isbjørnbyen.

– Det er helt eksepsjonelle tall, og helt uvanlig i dag at et parti har en så total dominans i dag, sier han.

20 representanter fra Ap

I Hammerfest kan SV skilte med tre representanter, det samme som Høyre.

Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet de Grønne og Frp får hver sin representant. Dette blekner selvsagt mot Arbeiderpartiets 20 representanter.

NRK har pratet med andre partier i Hammerfest. Alle sier de føler seg maktesløse overfor Arbeiderpartiet. Men ordføreren påpeker at mange av vedtakene som gjøres i kommunestyret er i samarbeid med de andre.

– Det er mange enstemmige vedtak som flere partier støtter oss på. Vi skiller oss litt fra andre når det kommer til privatisering, men vi vil byens beste alle sammen, sier Jakobsen.

Han sier de nå ser framover, men at de har en stor jobb foran seg i neste periode.

– Nå har vi investert mye, og den neste perioden skal vi arbeide med å få innholdet på plass der vi har investert, sier han.

I skyggen av Alf

Raymond Robertsen (H)

SLUTTET: Tidligere Høyre-politiker i Hammerfest, Raymond Robertsen, mener det er vanskelig å være opposisjonspolitiker i skyggen av Alf E. Jacobsen.

Foto: Høyre

– Det er vanskelig å få et så godt resultat i en liten kommune, og direkte imponerende å få et så godt resultat i en såpass stor kommune som Hammerfest. I dag bør alle ta av seg hatten for Hammerfest Arbeiderparti og Alf for å gratulere.

Det sier mangeårig tidligere Høyre-politiker i Hammerfest, Raymond Robertsen. Selv har han sagt fra seg alle politiske verv, etter å ha sittet som opposisjonspolitiker i kommunen i en rekke år.

I dag er han daglig leder i Vest-Finnmark regionråd, og har dermed Alf E. Jacobsen som en av sine ledere.

– Det er klart at det kan oppstå en viss politisk resignasjon i skyggen av Alf. Han er en stor politisk størrelse i Finnmark. Det kan være svært demotiverende for opposisjonen. Men, det er ikke Alf sin feil at han er så populær. Her må de øvrige partiene ta sitt ansvar, sier Robertsen.

I nabobyen Alta har lokalavisa Altaposten på lederplass, i mindre flatterende ordelag, tidligere sammenliknet Jacobsen med Nord-Koreas Kim Jong-Un.

– Lokalavisa i Alta har nok i så måte bidratt til å styrke Jacobsens posisjon i Hammerfest, det er det ikke tvil om, sier Robertsen til NRK.