NRK Meny
Normal

Den russiske ambassaden: – Har ikke sett maken siden den kalde krigen

Provoserende kamphandlinger under påskudd av en mytisk trussel fra øst. Slik karakteriserer den russiske ambassaden i Oslo vinterøvelsen som nå pågår i Finnmark.

US Marines i Finnmark

US Marines deltar på vinterøvelse i Finnmark. Her sammen med den norske vertsavdelingen Telemark Bataljon.

Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret

Øvelse Joint Viking pågår i disse dager i Finnmark. På sjøen, i lufta og på bakken deltar til sammen 8000 mann i det som er den største øvelsen i Finnmark. Styrker fra amerikanske US Marines som til daglig er stasjonert på Værnes deltar også.

Den amerikanske tilstedeværelsen har tidligere vakt sterke reaksjoner fra russiske myndigheter.

Også planene om tidenes største øvelse i Finnmark har fått russiske myndigheter til å reagere.

«Absurd teater»

Presseattaché Olga Kiriak ved den russiske ambassaden i Oslo beskriver situasjonen som nå har oppstått som et absurd teater når Nato-landene har tatt til orde for en større åpenhet rundt russiske militære styrker samtidig som Nato-aktiviteten øker i Europa.

– Nå er vi vitne til en styrking av militære kapasiteter og en oppbygging av Natos militære tilstedeværelse og infrastruktur på «den såkalte østflanken» i alliansen, som man ikke har sett maken til siden slutten av «den kalde krigen», i den hensikt å legge militærpolitisk press på vårt land, sier Kiriak.

Mytisk trussel

Presseattacheen mener Nato-landene gjennomfører kampøvelser som ofte er åpenbart provoserende.

– Under påskudd av en mytisk «trussel fra øst» blir det i noen land i Europa stasjonert amerikanske styrker og tungt militært materiell, og det kommer frem nye elementer av alliansens kommando- og stabsstruktur.

– Men Russland ivaretar sine interesser innafor landets egne grenser i motsetning til USA og en rekke andre land som sender styrker til land som ligger ved siden av Russland og som gjennomfører militære demonstrasjoner ved den russiske grensen, sier Kiriak.

– Ikke retta mot Russland

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide besøkte tidligere i uka avdelingene på Porsangmoen.

Ine Eriksen Søreide

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Vi øver i hele landet for å kunne forsvare hele landet. Og denne øvelsen er ikke retta mot noe land. Dette vet russerne utmerket godt, og øvingsaktivitet driver også både de og alle andre land med, og det er helt nødvendig, sier Søreide.