Den første elefanten på Nordkapp

Sandra heter hun, og var den første av sitt slag som har vært på Nordkapp.

Elefant. Sirkusdirektør ARNARDO (mv) / Arne Lorang ANDERSEN (mv) og elefanten
spaserer bortover. ARNARDO mater elefanten. Elefanten klør seg mot
minnestøtten av kong Oscar II.

Sirkusdirektør Arnardo som egentlig heter Arne Lorang Andersen og elefanten hans spaserer bortover Nordkapplatået.

– Vi er på 71 grader, 10 minutter og 24 sekunders nordlig bredde. 307 meter høyt løfter Nordkapp-platået seg opp. Turister avlegger flittig besøk, forteller reporteren fra dagsrevyinnslaget i 1968.

I 1968 var nemlig elefanten Sandra på besøk på Nordkapp, og ble med dette den første av sitt slag til å besøke det nordligste punktet i Norge.

I videoen kan man se elefanten bevege seg rundt på platået og blant annet møte på en rein, der hun leies rundt av eier sirkusdirektøren Arnardo eller Arne Lorang Andersen som han egentlig het.

– Sammen med sin herre vandrer frøkenen omkring, og bryr seg ikke så mye om de storslåtte og navngjetne omgivelsene, forteller reporteren videre.

Elefanten Sandra, matfar Arnardo og en rein på Nordkapp

Elefanten Sandra med matfar Arnardo møter en rein på Nordkapp.

Foto: NRK

Videoen viser at elefanten Sandra tusler bort mot kanten av platået, sammen med sirkusdirektør. Dette var før dagens bebyggelse var på plass.

– Når det gjelder Nordkapp og elefantbesøk er Sandra pioner. Å bytte ut sagmuggen med solid berggrunn er sikkert ikke å forakte, sier reporteren i innslaget.

Til sammenlikning er det i dag rundt 200.000 besøkende på Nordkapp der turistanlegget er bygd betraktelig ut, sammenliknet med den mursteinsbygningen man ser i innslaget.

SE OGSÅ: Turister på Nordkapp i 1983

Turiststrøm på Nordkapp i 1983.