Demonstrerer mot bompenger i Hammerfest

Ingen forventet protestaksjoner i Hammerfest, men så fikk folket vite hvor bommene skal stå og hvor mye de vil kreve i betaling.

Nei til bompenger

Aksjonsgruppa mot bompenger var fornøyd med oppmøtet på demonstrasjonen fredag kveld.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Politikerne i Hammerfest trodde de hadde innbyggerne med seg da flertallet i kommunestyret gikk inn for å finansiere utbyggingen av riksveg 94 med bompenger. Slik skulle blant annet tungtransporten styres ut fra bysentrum.

Den 28. november avslørte imidlertid Statens vegvesen hvor bommene skulle plasseres, samt taksten for å passere dem. To dager senere hadde den nyopprettede aksjonsgruppen «Nei til bompenger på Rv 94» fått inn over 1100 underskrifter.

– Vi fikk kjenne på kroppen hvilken økonomisk belastning det ville bli for hver og en av oss, sier Kjersti Sollien Iversen som leder aksjonsgruppen.

Fredag var det duket for demonstrasjon.

Demonstrasjon mot bompenger i Hammerfest

Engasjementet mot bompenger ble vekket da det kom frem hvor bommene skal plasseres.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

– For stor risiko

Engasjementet blant folket fikk Arbeiderpartiet til å ombestemme seg og kutte ut en bomstasjon, men aksjonistene er ikke fornøyd.

– Vi gir oss ikke før vi har et prinsippvedtak fra alle partier i kommunen om at veiutbygginger ikke skal finansieres med bompenger, sier Vibeke Katrine Pettersen.

Aksjonsgruppen skal diskutere veien videre på et nærstående møte. Det viktigste er for øvrig å informere Hammerfest-innbyggerne om hva som skjer på bomfronten:

– Vi skal lese hundrevis av sider med utredninger, og sette oss inn det, slik at vi kan formidle hva som skjer på en forståelig måte. Vi kan ikke tillate oss å bli stengt ute, vi har ikke råd til å gjøre det. Bomstasjonene kan føre til lavere rekruttering til byen og vi risikerer et ødelagt næringsliv, sier Pettersen.

Bengt Rune Strifeldt og Aksjonsgruppa mot bompenger i Hammerfest

Kjersti Sollien Iversen, Vibeke Katrine Pettersen og stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (Frp).

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

– Forventet reaksjon

Stortingsrepresentanten for Finnmark, Bengt Rune Strifeldt (Frp), ankom Hammerfest etter å ha fått invitasjon til å delta på demonstrasjonen. Han sier reaksjonen til hammerfestingene er forventet:

– Bompenger er en veldig usosial avgift som belaster barnefamilier, nyetablerte og folk med dårlig økonomi. Det er fantastisk å se rådhusplassen fylt av folk, at folk engasjerer seg, sier Strifeldt.

Han har ikke med seg noen løsninger til Hammerfest, men lover å jobbe med å finne dem. Samtidig avviser han kritikken som har kommet de siste dagene, om at han skal ha lovt hammerfestingene statsfinansiert vei som en del av valgløftene.

– Finnmark er annerledesfylket hvor vi ikke har bompengefinansiering noen steder. Slik mener jeg det skal fortsette å være, sier Strifeldt.