NRK Meny
Normal

Delte meninger om kommunesammenslåing i Mehamn

MEHAMN (NRK): Første- og andreklassingene i Mehamn har allerede begynt å forberede seg på nytt kommunevåpen. Om politikerne i kystkommunen ønsker det samme kan du se her klokken 19.00 i kveld.

Mehamn

Første- og andreklassingene i Mehamn har tegnet forslag til nytt kommunevåpen. I kommunestyret diskuteres kommunesammenslåing.

Foto: Stian Strøm / NRK

Valglogo

Den nest siste kommunedebatten i NRK og Amedias valgturne vil finne sted på samfunnshuset i Mehamn.

– I kveld skal vi ta for oss fire temaer. Det er flyktninger; demokratiet i Gamvik; næringsutvikling, kommuneøkonomi og kystaksjon; og så kommer vi ikke unna kommunesammenslåing. Det er en gjenganger i debattene våre, sier Kenneth Strømsvåg, journalist i Finnmarken og kveldens debattleder.

Temaene er også befolkningen i Mehamn opptatt av.

– Jeg er opptatt av at det er jobb til folk, at samfunnet går rundt og lever og har det godt, sier Per Arne Thoresen.

– Det er sikkert bekymringer, eller utfordringer som jeg bruker å si. Det kan være arbeidsplasser. Fiskeindustrien og slike ting står stille for øyeblikket. Det er jeg mest opptatt av, sier pensjonist Hanny Hammari.

– Hva mener du man skal gjøre med dette?

– Vi må kanskje legge forholdene til rette for å få sånt hit, men jeg har ikke noen oppskrift på det.

Hun kjenner mange i bygda som har lite arbeid, noe som bekymrer hun med tanke på framtiden til kystkommunen.

– Det er hele primærnæringen. Alle blir berørt av dette, alle som bor her. Det blir mindre folk her, alle de unge flytter bort og da blir det kun oss gamle igjen, samt de unge som steller oss, sier Hammari.

Valgdebatt Mehamn

Valgdebatten i Mehamn startet klokken 19.00

Foto: Stian Strøm / NRK

Vil flytte bort fra Mehamn

Unge Frank Jensen jobber på den lokale kiosken. Han er et eksempel på det Hammari er bekymret for.

– Jeg har ikke satt meg inn dagens valgdebatt, og jeg vet ikke om jeg blir værende her lenge nok til å se noen effekt av det. Når jeg finner en jobb et annet sted, så blir det å dra, sier Jensen.

– Betyr det at det ikke er noen jobber her?

– Joda, jobb er det, men noen er skapt for å være på en slik plass som det her, mens andre ikke er det. Og jeg kan ikke si jeg er det.

Samfunnshuset Mehamn

Det er plass til mange publikummere i samfunnshuset.

Foto: Stian Strøm / NRK

Alene, eller ikke alene

I debatten om kommunesammenslåing har Gamvik kommune vært i samtale med Lebesby. Blant partiene har Arbeiderpartiet i Gamvik sagt de er delvis uenig, mens Sosialistisk Venstreparti er helt imot. Fremskrittspartiet og Høyre er derimot for en sammenslåing med nabokommunen i sør. Folk på gata er også splittet.

– Jeg synes vi skal være alene. Jeg har ikke noe imot Lebesby, men det er bedre å være alene, sier Thoresen.

– Jeg har ikke gjort meg noen konkrete tanker, men kan ikke se noe negativt med dette sånn nå på sparket, sier Frank Jensen.

– Det har jeg bestemt meg for på forhånd, sier Hammari.

– Ingen politikere kan komme å få deg til å endre mening?

– Nei altså, for at jeg skal forandre mening trenger jeg ikke å gå på noe valgdebatt. Ikke i slike små kommuner som Gamvik.