Debatt om Kvalsunds framtid: Frykter tettsteder som satellitter

Kvalsund som tettsted vil klare seg. Men denne KrF-politikeren er langt fra sikker på at de andre tettstedene i kommunen gjør det samme ved en kommunesammenslåing.

Debatt om Kvalsund

Vegard Loke Rønning, 2. kandidat for Kristelig Folkeparti.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Valglogo

– Jeg er mest bekymret for hva som skjer med distrikene ved en sammenslåing. Hvordan skal vi kunne påvirke vår hverdag når alle avgjørelsene tas inne i storbyen, sa Vegard Loke Rønning, andrekandidat for KrF under kveldens debatt i Kvalsund.

Kvalsund kommune var det fjerde stoppet i NRK og Amedias valgturné, og i kveld møttes lokalpolitikerne til debatt.

– Handler om tillit

Kommunesammenslåing var et av temaene som Kvalsund-politikerne diskuterte. Kvalsund og Hammerfest har diskutert mulighetene for en sammenslåing.

Loke Pedersen, som også er sokneprest i Kvalsund, frykter konsekvensene dersom Kvalsund slås sammen med en eller flere naboer.

– I en kommunesammenslåing er det to parter. Men den ene parten opphører nødvendigvis i en sammenslåing, og hva er papirene verdt? Dette baserer seg på tillit og det er vanskelig å se inn i krystallkula, og se hva som skjer når Hammerfest velger nytt kommunestyre etter sammenslåingen, og se hva slags avgjørelser de vil ta, sa han til NRK etter debatten.

Han fortsatte:

– Jeg frykter for distriktene og for at den politiske påvirkningskraften vi har nå kan forsvinne dersom Hammerfest blir sentrum i en ny storkommune. Jeg tror Kvalsund som tettsted vil klare seg, men jeg frykter at de andre tettstedene vil bli små satellitter som kommer til å ligge langt fra maktens kjerne.

Loke Rønning mener at en folkeavstemning er den eneste riktige veien å gå.

– Når en så viktig avgjørelse skal tas mener jeg hele kommunens befolkning må få være med å bestemme, sier Loke Pedersen.

Bygdeutvikling og gruvedrift

Også Jorunn Mikkelsen, SVs 2. kandidat, Terje Wikstrøm, ordførerkandidat for Ap og Høyres Alf M. Sakshaug deltok under kveldens debatt.

Bygdeutvikling og gruvedrift var også temaer som ble debattert i Miljøbygget i Kvalsund sentrum i kveld.

NRK og Amedia sender samtlige kommunedebatter direkte på nett-TV. Vi skal besøker samtlige 19 kommuner i Finnmark i løpet av årets valgkamp.