NRK Meny
Normal

Debatt om Hammerfest: – Det sier seg selv at vi kan få problemer

Eiendomsskatten er den aller viktigste saken under høstens valgkamp, sier Turid Lien i Hammerfest KrF.

Hammerfest

Hammerfest kommune har gode inntekter via eiendomsskatten. Politikere frykter at disse vil forsvinne.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Valglogo
Debatt om eiendomsskatten

Turid Lien frykter at Hammerfest må spare med øksa.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Akkurat nå gjelder det å få berget eiendomsskatten, sier KrFs 2. kandidat Turid Lien.

Hun representerer partiet i panelet under kveldens valgkampdebatt i Hammerfest.

Tidligere i sommer meldte Dagens Næringsliv at regjeringen ønsker å endre reglene for eiendomsskatt. Kommunene vil miste muligheten til å skatt­legge produksjonsutstyr. Det vil lette forholdene for mange bedrifer, men føre til milliardtap for norske kommuner.

– Må spare med øksa

Lien sier at hun mener ingen sak i valgkampen er viktigere akkurat nå enn at kommunene skal få beholde eiendomsskatten. Hun frykter at dersom dagens regelverk ikke blir stående slik det er, vil Hammerfest kommune måtte redusere sine busjetter – kraftig.

– Det vil bli dramatisk for Hammerfest sin del, fordi vi kommer til å tape 193 millioner i eiendomsskatt kun på Melkøya. Da sier det seg selv at en liten kommuen med 10.500 innbyggere vil få et problem, sier Lien.

Lien peker på at rådmann og ordfører i Hammerfest kommune har varslet store kutt i kommunale stillinger dersom eiendomsskatten forsvinner.

– Hammerfest vil i så fall måtte spare med øksa i stedet for ostehøvelen, sier Lien.

Lier sier at Hammerfest KrF og Finnmark KrF jobbet i forrige uke inn mot Stortinget for å påvirke samarbeidspartnerne Høyre og FrP som står bak forslaget om endringer i eiendomsskatten.

Debatt i kveld

Kveldens debatt avholdes i folkebiblioteket i Hammerfest, og er en del av NRK og Amedias felles debatturne. Samtlige 19 kommuner i Finnmark skal besøkes før kommunal- og fylkestingsvalget 14. september.

Foruten Lien kommer Arne Myrseth, førstekandidat for FrP; Alf E. Jakobsen, ordfører i Hammerfest for Arbeiderpartiet; Reidar Johansen, førstekandidat for SV; Harald Knudsen, førstekandidat for Høyre; og Annie Henriksen, MDG.