NRK Meny
Normal

De trodde de hadde sikret lekeområdet mot skred

Dette skredvernet kunne ikke hindre at tre gutter ble tatt av raset søndag. Nå må Hammerfest kommune vurdere å sette opp enda flere gjerder i de bratte bakkene rundt byen.

Skred i Hammerfest

RAS TROSS VERN: Flere rekker med skredvern er satt opp i skråningen ved Bybo, men likevel løsnet et stort flak på 70 ganger 70 meter rett nedenfor den nederste sikringen.

Foto: Jan Harald Tomassen

– Det er en naturlig del av evalueringa i ettertid. Når vi får en grundigere vurdering, må vi se om det trengs ytterligere tiltak, sier assisterende rådmann Elisabeth Paulsen.

Flere fagfolk er på vei ut i terrenget rundt byen nå i formiddagstimene, og Paulsen vil avvente vurderingene deres. Men hun bekrefter at spørsmålet om ytterligere skredvern vil melde seg etter det som skjedde i 16-tida søndag.

Skredet på omkring 70 ganger 70 meter tok med seg tre gutter i alderen 7 til 13 år. Mirakuløst nok fikk de bare lettere skader, og de blir trolig utskrevet i dag, melder Finnmarkssykehuset.

Folk er bekymret

Men snøskredet rett bak Bybo, den såkalte Hesteskoblokka, har uansett satt en støkk i mange.

– Vi vet at diskusjonen går. Dette er et område der ungene leker. Det er bakgården til blokka. Vi forstår jo den uroen, sier Paulsen.

– Hva tenker du når det går et skred nettopp der kommunen har satt opp omfattende skredsikring?

– Vi får høre hva ekspertene sier. Vi har skredgrupe som består av folk fra brann- og redningsetaten og fagfolk innen teknisk sektor, som vurderer i lag med NVE. Så setter vi i gang tiltak og skredsikring i forhold til det.

NVE skal vurdere om det fortsatt er rasfare bak Hesteskoblokka, men også kontrollere bratt terreng ellers i byen og kommunen.

Snøskred i Hammerfest

Skredet har løsnet i et mye brukt lekeområde kloss ved den nærmeste bebyggelsen.

Foto: Jan Harald Tomassen

Advarer fortsatt

Værforholdene den siste tida er kjent for å føre til snøskredfare.

– Det er slik at nordvendte hellinger ofte fylles med snø etter at vi har hatt landvind, sier Paulsen.

Operasjonsleder Lars Jørgen Kleven hos politiet i Hammerfest understreker at det fortsatt gjelder en generell advarsel mot å ferdes i og nær bratte områder i distriktet.

– Folk må være observante, sier Kleven.

– Hadde dere advart på forhånd om at det var farlig å ferdes der raset gikk?

– Jeg vet at vi generelt har vært ute i helgen og advart, men ikke om det er advart spesielt for dette området.

snøskred hammerfest

Rasområdet ble gjennomsøkt søndag, uten at noen flere mennesker ble funnet under snøen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK